Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy polévka vegetariánské zelenina

Zázračná a jednoduchá miso soup

Miso soup je dle Japonců polévka, kterou by se měl začít den. Pokud si ji však nasnídani nestihnete připravit, ačkoliv je hotová během 10 minut, můžete si ji připravit i na rychlý oběd nebo večeři.

Miso soup je prý podle Japonců receptem dlouhověkosti.  Miso pasta jefermentovaná potravina, která je tvořena ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Směs se nechá vykvasit, vzniknou tak zdravé enzymy a ty jsou skvělé na detoxikaci organismu. Miso je také používáno jako přírodní probiotikum azdroj vitamínu B12. V nemalé řadě pak podporuje imunitní systém.

Miso pastu naleznete v obchodech zdravé výživy a cena za 400 g této zázračné potraviny se pohybuje kolem 100 korun.

Pro příravu miso polévky se používá vývar dashi, což je docela složitá záležitost, nicméně v klidu Vám postačí zeleninový vývar. 🙂  Do polévky se také přidává řasa, nicméně ji můžete vynechat a místo normálního tofu  zvolit tofu s mořskou řasou.  Já ji právě pro tento recept vynechala. 🙂

miso44

Na 2 porce budete potřebovat:

600 ml zeleninového vývaru

80 g miso pasty, já konkrétně použila Mugi Miso

200 g tofu s mořskou řasu (má jej třeba Sunfood)

1 kávová lžička lahůdkového droždí

špetka himalájské soli

6 ředkviček

2 jarní cibulky

2 chilli papričky

listová petržel na ozdobení

 

  1. Zeleninový vývar nalijte do menšího rendlíku.
  2. Do vývaru přidejte miso pastu a na středním plameni zahřívejte, polévka by se neměla vařit, aby se nevytratily důležité enzymy.
  3. Když je vývar teplý a miso pasta se úplně rozpusila, důkladně polévku promíchejte.
  4. Přidejte nadrobno nakrájené tofu a nechte ještě chvíli ohřát.
  5. Dle chuti přidejte sůl a lahůdkové droždí.
  6. Omyté ředvičky nakrájejte na tenké plátky.
  7. Jarní cibulku i s natí nakrájejte na drobné kolečka a chilli papričku nadrobno.
  8. Nyní většinu zeleniny přidejte do polévky, už polévku však neohřívejte, aby byla zelenina krásně křupavá a byly v ní vitamíny. Část nakrájené zeleniny nechte na ozdobení polévky.
  9. Nyní polévku můžete naběračkou přendat do misky či polévkového talíře, ozdobit zbytekm zeleniny a listovou petrželí.
  10. Ihned podávejte.

miso2

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.