Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
do plavek intolerance laktózy polévka recepty šetrná domácnost šetrná domácnost vegan vegetariánské vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

Veganská Pho

Přiznávám se! Jsem velký polévkový nadšenec. Už odmala miluji polévky. Nedá se říct, že mám radši hustější přesnídávkové či vývarové polévky nebo třeba krémy. Každá polévka u mě najde uplatnění. 😀 Pokud tedy není z masového vývaru.

Už je to fakt dlouho, co jsem vypozorovala, že mnoho lidí jí asijskou polévku Pho. To jsem ještě jedla hovězí maso a chtěla jsem tuto polévku ochutnat. Bohužel se mi to nepoštěstilo. Nicméně, ačkoliv teď už hovězí maso nejím, řekla jsem si, že se o tuto polévku nenechám připravit a doma jsem si uvařila veganskou alternativu. A musím egoisticky říct, že to byl velmi dobrý a velmi chutný nápad. 🙂

Mimochodem, tato polévka slouží jako hlavní chod. Kombinace vývaru, tofu, tempehu, rýžových nudlí, chilli, jarní cibulky a bylinek Vás rozhodně zasytí k Vaší spokojenosti.

pho4 copy pho5 copy

Na 2 porce budete potřebovat:

Vývar

800 ml zeleninového vývaru (například od Konečně vývar)

1 cibule

3 stroužky česneku

malý kousek zázvoru (velikosti bříška palce)

špetka mleté skořice

3 hřebíčky

2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky

1 polévková lžíce lahůdkového droždí

sůl dle potřeby

100 g hub shiitake

 

  1. Cibuli, česnek i zázvor zbavte slupky.
  2. Cibuli rozkrojte na čtvrtky, česnek nechte v kuse a zázvor můžete rozkrojit napůl.
  3. Cibuli, česnek i zázvor vložte do menšího hrnce, přlijte zeleninový vývar a přidejte skořici a hřebíček.
  4. Nyní dejte hrnec na plotnu a na vysokém stupni zahřejte vývar tak, aby začal vařit a vařte 20 minut, aby se ze všech surovin uvolnila jejich chuť a vůně.
  5. Po 20 minutách do vývar vložte ještě omyté a očištěné houby a vařte dalších 5 minut.
  6. Nyní přidejte sójovku, lahůdkové droždí a dle potřeby a Vaší chuti i sůl.

Pevná složka polévky

50 g rýžových nudlí

200 g marinovaného tofu

200 g marinovaného tempehu

2 stonky jarní cibulky

2 chilli papričky

hrst listů čerstvé máty

hrst listů čerstvé bazalky

 

  1. Tofu a tempeh nakrájejte na plátky nebo na kostičky.
  2. Cibulku a chilli nakrájejte nadrobno.
  3. Rýžové nudle namočte do vařící vody, aby změkly, poté je sceďte.

Servírování

  1. Do misky vložte nudle, na ně položte bylinky, tofu a tempeh.
  2. Pevnou složku zalijte dostatečně vývarem.
  3. Nakonec přidejte nasekanou jarní cibulku a chilli papričku.

TIP: K polévce můžete podávat limetku a před konzumací do polévky vymačkat limetkovou šťávu.

pho9 copy pho6 copy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.