Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek houby intolerance laktózy polévka šetrná domácnost Vánoce vegan vegetariánské z jednoho hrnce/plechu

Vánoční houbový krém

Když začne venku mrznout, zákonitě mám chuť na omáčky a hutné či krémové polévky. Vlastně si myslím, že bych na polévkách mohla fungovat neustále přes zimu. Horký krém mě jak zasytí, tak většinou i chuťově uspokojí a také je to téměř bez práce. Všechno se nahází do jednoho hrnce, pak se to rozmixuje a dobrota je na světě. 🙂

Houby mám tak nějak automaticky spojené s Vánocemi, asi kvůli houbovému kubovi. Já miluji houby ve všech podobách a tenhle houbový krém si dokážu představit i u štědrovečerní večeře. 🙂 Můj recept je veganký a bez lepku, ale pokud nechcete používat sójovou smetanu, můžete samozřejmě použít kravskou.

zampion2 zampion1

Na 4-5 porcí budete potřebovat:

500 g žampionů

200 g hlívy

15 g sušených hub Shiitake

2 l zeleninového vývaru

3 šalotky

2 stroužky česneku

1 chilli paprička

sůl

1 kávová lžička lahůdkového droždí

špetka uzené papriky

špetka drceného kmínu

olivový olej

7 snítek čerstvého tymiánu

půlka citrónu

hrst čerstvé listové petrželky

250 g sójové smetany

 

  1. Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  2. Chilli papričku nakrájejte také nadrobno.
  3. Shiitake namočte do trochy vody, aby nasály vodu.
  4. Žampiony a hlívu důkladně omyjte. Žampiony nakrájejte na plátky, hlívu na drobné kousky.
  5. Do většího hrnce nalijte olivový olej a když je zahřátý, orestujte na něm cibuli, česnek, větvičku tymiánu a chilli papričku.
  6. Poté do hrnce přidejte žampiony a hlívu, obojí orestujte a přidejte shiitake i s vodou, ve které byly namočeny.
  7. Houby zalijte vývarem, přidejte sůl, kmín a povařte vše 20 minut.
  8. Poté vyndejte větvičky tymiánu a vše ostatní rozmixujte dohladka.
  9. Přidejte nyní uzenou papriku, lahůdkové droždí, podle chuti sůl, trošku citrónové šťávy a smetanu.
  10. Provařte ještě 10 minut.
  11. Listovou petrželku nasekejte nadrobno. A přidejte ji do polévky těsně před podáváním.

TIP: Polévku můžete ozdobit plátky žampionů, které orestujete a opraženými mandlovými lupínky.

zampion4

zampion3

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.