Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty ovoce párty

Vanilková panna cotta s malinami

Když jsem poprvé ochutnala panna cottu, byla jsem naprosto unešená. Jemná smetanová chuť doplněna lesním ovocem… Ach. Když jsem zjistila, že tento italský dezert je velmi jednoduchý, byla jsem unešená dvojnásobně a taky nadšená tou krátkou přípravou.

Dodnes mám panna cottu moc ráda a když nemám moc času nazbyt, připravím právě ji. Vlastně se mi asi nikdy nestalo, že by tento kouzelně jednoduchý dezert někdo neocenil, ba právě naopak. Navíc, ve spojení s malinami je panna cotta prostě neodolatelná. 🙂

pannacotta2 pannacotta

pannacotta3

Na 4 porce budete potřebovat:

400 g smetany ke šlehání

10 g plátkové želatiny

130 g třtinového cukru

1 vanilkový lusk

200 g mražených malin

125 g čerstvých malin

0,5 dcl červeného vína

1 polévková lžíce třtinového cukru

čerstvá meduňka

 

  1. Plátky želatiny namočte do studené vody, ať změkne.
  2. Smetanu nalijde do menšího rendlíku a zahřejte ji pod bod varu. Bude se z ní kouřit, ale nesmí bublat.
  3. Do zahřáté smetany přidejte cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Já povařila i kousky vanilky, které jsem pak vyjmula.
  4. Nakonec do smetany přidejte želatinu a metličkou vše důkladně promíchejte, aby se smetana dostatečně rozpustila.
  5. Tekutou panna cottu přelijte do formiček, já zvolila silikonové formičky na muffiny, a dejte je do lednice na 4 hodiny vychladit, aby panna cotta ztuhla.
  6. Po 4 hodinách vyklopte panna cottu z formiček. Můžete je na chvíli dát do nádoby z horkou vodou, aby to šlo lépe. Nožíkem opatrně oddělejte panna cottu od stran a poté ji vyklopte na talíř.
  7. Poté si připravte malinovou omáčku, do rendlíku přendejte mražené maliny, víno a cukr a na mírném plameni maliny rozvařte do omáčky. Nechte ji poté zchladnout.
  8. Panna cottu přelijte malinovou omáčkou, ozdobte čerstvými malinami a lístky meduňky.
  9. Ihned podávejte.

panacotta

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.