Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku maso primal

Trhané vepřové s květákovo-parmazánovou kaší

Jak už jste mohli vidět v několika předchozích příspěvcích, docela mě začalo bavit vymýšlení paleo a primal receptů. A je také pravda, že ve své stravě někdy velmi ráda vynechám lepek, neboť je lepku dnes všude plno a dostávám ho do sebe v pečivu víc než dost. Ale také je pravda, že pečiva se asi jen tak nevzdám, takže je potřeba si občas dát od lepku pokoj. 🙂

Trhané vepřové je naprosto super jídlo! Je sice pravda, že příprava je trochu více náročnější, ale pokud máte kvalitní maso jako já (koupila jsem ho v Mikrofarmě na Moravském náměstí), tak se délka přípravy zkrátí. 🙂 Na konci pečení Vás čeká krásně měkkoučké maso, které se krásně rozpadá a na jazyku se jen rozplývá. Květáková kaše mi přišla jako ideální kombinace. Receptů na kaši není nikdy dost a tady ta je prostě dokonalá. Fakt! 🙂 Radím Vám dobře, tohle jídlo si uvařte. 🙂

IMG_5411 IMG_5400 IMG_5389 IMG_5374 IMG_5378

Na 3 – 4 porce budete potřebovat:

Trhané vepřové:

750 g vepřové krkovice s kostí

650 ml červeného vína

350 ml vody

2 stroužky česneku

sůl

pepř

 

1. Rozpalte troubu na 150 stupňů.

2. Krkovici posolte a opepřete z obou stran a vložte ji do pekáče.

3. Do pekáče přihoďte stroužky česneku, přilijte víno a vodu.

4. Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.

5. Po 3 hodinách pečení by mělo být maso krásně měkké, pokud ne, pečte ještě hodinu.

6. Oddělte kost od masa, vyndejte ji z pekáče a maso pomocí šťouchadla na brambory nebo pomocí dvou vidliček rozdělte na jednotlivá vlákna a ty pořádně promíchejte se šťávou, která vznikla z vody, vína a výpeku z masa.

 

Květákovo-parmázánová kaše:

1 větší květák

250 g smetany ke šlehání

100 g parmazánu

sůl

 

1. Květák uvařte v osolené vodě.

2, K uvařenému květáku přilijte smetanu a nastrouhaný parmazán.

3. Pomocí tyčového mixéru vše promixujte dohladka.

4. Pokud je kaše málo slaná, tak ji osolte a důkladně promíchejte.

 

Na servírování:

posekaný medvědí česnek

 

1. Do hlubšího talíře dejte kaši.

2. Na ni naservírujte vlákna masa se šťávou.

3. Nakonec ozdobte medvědím česnekem.

 

IMG_5417 IMG_5412

7 Comment

  1. poměrně dost hodně až přespříliš lákavé, ale tohle je ideální jídlo na dlouhou víkendovou neděli, kdy má člověk ty 3 hodiny na to pečení.

    1. Přesně tak, je to trochu časově náročnější, takže ideálně na víkend, kdy má člověk čas. 🙂 Ale ta dobrota, co vznikne vážně stojí za to! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.