Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
dezerty párty recepty

Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě

Osobně nejsem moc velký nadšenec do dezertů. Cukrárny nevyhledávám a ani nepotřebuji ke kávě nějaký ten dortík. Existuje však jedna osoba, od které bych mohla sníst jakýkoliv dezert, protože ona je prostě dělá úplně nejlepší! A tou osobou je Dezertína! Brňáci ji musí znát z různých Blešáků a food akcí, kde prodávala svoje dokonalé dezerty.

Dlouho jsem však od ní nic neměla, a tak jsem se podívala na její blog a vybrala jsem si ten nejjednodušší recept na dokonalý čokoládový koláč, který není moc sladký a zároveň je natolik uspokojivý, že se zavděčíte každému a budete ho mít během 15 minut hotový. A to je prostě pecka!

Pokud tedy přemýšlíte, co si dáte zítra po obědě ke kávě či čaji, myslím si, že už nemusíte přemýšlet. 🙂

čokodort

Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat:

250 g libovolných sušenek – můžete použít Vaše oblíbené či domácí

80 g másla

500 ml smetany ke šlehání s obsahem tuku 33%

500 g 70% čokolády

 

Na ozdobu:

jahody

 

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Sušenky rozdrťte a důkladně je smíchejte s rozpuštěným máslem.
  3. Vezměte formu a dno pokryjte sušenkovou směsí, kterou pořádně upěchujte.
  4. Formu dejte do trouby a pečte 10 minut.
  5. Mezitím připravte čokoládovou směs – do rendlíku nalijte smetanu a na středním stupni v ní rozpusťte čokoládu tak, aby se obojí spojilo v hladkou hustou směs. Mělo by to trvat 10 minut (stejně tak dlouho, jak se peče korpus).
  6. Po 10 minutách vyndejte formu s korpusem z trouby a dejte ji na mřížku.
  7. Korpus můžete hned zalít čokoládovou směsí.
  8. Nechte zchladnout a poté formu dejte do lednice. Nejlépe přes noc.
  9. Jednotlivé kousky koláče ozdobte jahodami.

TIP: Jahody můžete vyměnit za maliny či můžete vytvořit ovocnou omáčku, kterou lze ke koláči podávat, z malin, jahod či lesního ovoce.

čoko7

 

6 Comment

    1. To je možné, já se v cukrařině moc nevyznám. 😀 Hutný určitě je, nicméně když se podává po tenkých plátcích a každé sousto se nechá rozpustit na jazyku, je to na zahnání chuti na sladké ideální. 🙂

  1. Skvělý, rychlý, jednoduchý. Dělala jsem dítěti k narozeninám místo klasického dortu , „dozdobila“ jen číslem z lentilek, zapíchla svíčky a byla spokojenost. („zadání“ bylo čokoládový dort bez ovoce). Použila jsem jen 50% hořkou čokoládu. Dietní to samozřejmě není, těžce zdravé také ne, ale jednou za čas v přiměřeném množství proč ne. Děkuji za recept. Vyzkouším i nějaké další Vaše recepty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.