Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty ovoce párty

Šťavnatý pomerančový koláč

Léto se nám blíží a pokud už začínáte trávit večery s přáteli či s rodinou venku u grilu, možná přemýšlíte, co připravit za dezert. V tomto krásném počasí už to chce něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveň sladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový! 🙂

Příprava je opět hrozně jednoduchá a rychlá, ale doporučuji jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý. Pokud máte rádi méně sladké dezerty, uberte třtinový cukr, klidně o 50 – 100 g. 🙂

IMG_5679 IMG_5688

Na pomerančový koláč (průměr dortové formy 26 cm) budete potřebovat:

Korpus:

200 g másla

200 g třtinového cukru

3 vejce

20 g bio vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)

200 g namletých mandlí

100 g kukuřičné mouky na přípravu polenty/hrubá polenta (ne instantní)

kůra ze 2 pomerančů

vymačkaná šťáva z 1 pomeranče

1 kávová lžička bezlepového kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)

 

1. Troubu rozehřejte na 160 stupňů.

2. V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.

3. Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřící prášek. Přídejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu.

4. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.

5. Formu vyložte pečícím papírem, vlijte do ni těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.

6. Po upečení nechte vychladnout.

 

Sirup:

vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
120 g třtinového cukru

 

1. Cukr vysypte na pánev a zalijte jej pomerančovou šťávou.

2. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut, Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.

3. Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečící papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).

4. Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.

 

Krém:

200 g zakysané smetany

nasekané pistácie

 

1. Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.

2. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte jej vychlazený, aby byl správně osvěžující.)

 

Tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).

IMG_5655

 

IMG_5681

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.