Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku polévka

Smetanová žampionová polévka

Ve vzduchu jde už cítit, že se blíží jaro a já se na něj už moc těším. Dny začnou být delší, nebude tak brzo tma, začne být tepleji a barevněji. A protože se jara nemohu dočkat, vytvářím si ho také na talíři. Smetanová žampionová polévka je inspirována francouzským receptem a je opravdu moc dobrá. Chuť polévky je krásně jemná, vyvážená a citrónová šťáva tomu dodává ten správný šmrnc. Tak si ji zkuste uvařit, protože je opět hrozně jednoduchá.

IMG_6506 IMG_6521 IMG_6525

 

Na cca 6 porcí budete potřebovat:

500 g žampionů

1 cibuli

100 g másla

250 ml smetany ke šlehání

2 žloutky

1,5 l horké vody nebo zeleninového vývaru

3 polévkové lžíce cizrnové mouky

šťávu z půlky citrónu

svazek pažitky

sůl

pepř

Na ozdobu polévky:

6 žampionů

2 plátky másla

nasekaná pažitka

olivový olej

 

1. Žampiony (ty do polévky i na ozdobu) očistěte a nakrájejte je na plátky.

2. Do velkého hrnce vložte 50 g másla a rozpusťte ho. Pak k němu přidejte cibuli a tu zpěňte.

3. Když je cibule orestovaná, přidejte do hrnce cizrnovou mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku.

4. Když je jíška hotová, do hrnce přilijte vroucí vodu nebo zeleninový vývar a přidejte sůl dle chuti.

5. Na vedlejší plotýnce ve velké pánvi nebo hrnci rozpusťte zbývajících 50 g másla a na něm orestujte plátky žampionů.

6. K žampionům přidejte sůl a citrónovou šťávu a když jsou orestované, přidejte je do prvního hrnce se základem.

7. Polévku nyní vařte 10 minut.

8. Mezitím můžete na další pánvi rozpustit máslo a na něm orestovat plátky žampionů na podávání.

9. Dále si do mísy dejte smetanu a žloutky a důkladně je spolu propojte pomocí šlehací metly.

10. Po 10 minutách vaření polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

11. Polévku zahřívejte na velmi nízkém stupni a do polévky přidejte smetanu se žloutky a důkladně promíchejte.

12. Do polévky přidejte nasekanou pažitku.

13. Podle své chuti přidejte sůl, pepř nebo citrónovou šťávu.

14. Nyní můžete podávat. Do hlubokého talíře dejte plátky orestovaných žampionů, přelijte je polévkou a vrch ještě posypte pažitkou. Polévku také můžete pokapat olivovým olejem.

IMG_6527 IMG_6529

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.