Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
chuťovky párty recepty

Slané koláče z listového těsta

Moc dobře to určitě všichni znáte. Má k Vám přijít návštěva a musíte vymyslet, čím ji pohostíte. Chlebíčky jsou sice fajn, ale přece jen už je to klasika, která nikoho neohromí. Šneci z listového těsta nebo pizza závin, slané rohlíčky, slané muffiny… To všechno už je ohrané.

Na tyto slané koláče jsem přišla docela náhodou. Chtěla jsem udělat quiche, ale nechtělo se mi dělat těsto a doma jsem měla kvalitní listové těsto z farmářské prodejny Náš Grunt, tak jsem použila to. A musím se přiznat, že mi to chutnalo o hodně víc než originální křehké těsto na quiche. Nicméně přece jen náplň do quiche (čedar či jiný tučný sýr, smetana, žloutky) už je docela kalorická záležitost a tak jsem právě tuto možnost vynechala. Místo toho jsem vytvořila dvě super náplně, s kterýma určitě neuděláte chybu a na příští párty budete za hvězdu. 🙂

IMG_5497 IMG_5516

Na slaný koláč s tuňákem, červenou cibulí, bylinkami a crème fraîche budete potřebovat:

250 g kvalitního listového těsta

120 g tuňáka z konzervy naloženého v rostlinném oleji s chilli

200 g crème fraîche

2 červené cibule nakrájené na půlkolečka

hrst bazalky

hrst tymiánu

 

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2. Listové těsto rozválejte do kruhu.

3. Pod těsto vložte formu na koláč, budˇvyloženou pečícím papírem nebo vymazanozu tukem a vysypanou moukou a těsto do ni důkladně vtiskněte. Pokud listové těsto přesahuje kraje, tak jej odkrojte.

4. Na listové těsto dejte crème fraîche a důkladně jej rozetřete po celé ploše těsta.

5. Na crème fraîche nyní naskládejte půlkolečka červené cibule.

6. Nakonec přidejte kousky tuňáka.

7. Dejte péct do předehřáté trouby na 3o minut.

8. Tymián i bazalku nasekejte nadrobno.

9. Po 30 minutách posypte koláč nasekanými bylinkami a nechte ještě 3 minuty péct.

10. Po upečení nechte vychladnout a můžete podávat.

Tip: Místo crème fraîche můžete použít kvalitní zakysanou smetanu.

IMG_5515

 

Na slaný koláč s česnekovým tvarohem, šunkou, žampiony a tymiánem budete potřebovat:

250 g kvalitního listového těsta

250 tučného tvarohu ve vaničce

1 stroužek česneku

5 ks středních žampionů

1 menší červená cibule

4 plátky šunky (kuřecí, krůtí či vepřové)

sůl

pepř

olivový olej

hrst tymiánu

 

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2. Do tvarohu prolisujte česnek, přidejte sůl a pepř a promíchejte.

3. Žampiony nakrájejte na plátky, cibuli na půlkolečka.

4. Listové těsto rozválejte do kruhu.

5. Pod těsto vložte formu na koláč, budˇvyloženou pečícím papírem nebo vymazanozu tukem a vysypanou moukou a těsto do ni důkladně vtiskněte. Pokud listové těsto přesahuje kraje, tak jej odkrojte.

6. Těsto potřete ochuceným tvarohem.

7. Na tvaroh naskládejte půlkolečka cibule, šunku a žampiony.

8. Nakonec náplň trochu zakápněte olivovým olejem.

9. Dejte péct do trouby na 30 minut.

10. Tymián nasekejte nadrobno.

11. Po 30 minutách koláč posypte tymiánem a pečte další tři minuty.

12. Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete podávat.

IMG_5517

 

 

2 Comment

  1. Dobrý den, zajímalo by mne na jakou tloušťku těsto vyválíte a jaké těsto na řezu po upečení. Okraje mám krásně vypečené, ale spodek koláče nelístkuje, jak by dle mě měl.

    1. Dobrý den, tloušťku Vám bohužel asi neřeknu. Recept je téměř dva roky starý a dlouho jsem jej nedělala. Nicméně těsto pod náplní nelístkuje. Zkuste příště kdyžtak těsto na 10 minut předpéct a až poté na těsto rozprostřít náplň.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.