Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
dezerty

Skořicovo – dýňový cheesecake

Měl to být dýňový cheesecake se skořicí, nakonec se z toho stal ale skořicový cheesecake s dýní. 🙂 Už jsem několikrát zmiňovala, jak miluji dýně, především tu Hokkaido. Pokud jste si však mysleli, že se z dýně dá udělat jenom polévka, tak vás vyvedu z omylu.
Tento cheesecake je tak podzimní, že už to víc nejde. Chuť tvarohu, skořice, dýně, sekaných pistácií vás zaručeně okouzlí.
Navíc jsem tentokrát nepoužila kupované sušenky, ale udělala jsem domácí korpus ze špaldové celozrnné mouky, čímž se tento cheesecake stává celkem zdravým, až na ten cukr.

IMG_4266
Na skořicovo – dýňový cheesecake budete potřebovat:
Těsto:
220 g hladké celozrnné špaldové mouky
130 g vychlazeného másla
40 g třtinového cukru
4 lžíce ledové vody
1 lžíce zakysané smetany
špetka soli

Náplň:
170 g očištěné dýně Hokkaido bez slupky
500 g polotučného tvarohu ve vaničce
400 g lučiny
120 g zakysané smetany
250 – 350 g třtinového cukru
1 polévková lžíce mleté skořice
hrst sekaných pistácií (můžete nahradit např. vlašskými ořechy) na ozdobu

Na servírování:
200 g zakysané smetany

1. Nejprve připravte korpus. Všechny suroviny na těsto dejte do jedné mísy a nejlépe je za pomocí kuchyňského robota nechte pořádně zpracovat, trvá to cca 10 minut. Zpracování rukama bude trvat asi trochu déle.
2. Hotový korpus rovnoměrně vtlačte rukama/prsty na dno dortové formy. Formu nemusíte vymazávat, v těstě je dost másla.
3. Do těsta udělejte vidličkou vpichy a takto připravené těsto ve formě dejte vychladit do lednice na 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.
4. Po 30 minutách dejte korpus péct do vyhřáté trouby na 10 minut. A mezitím si připravte náplň.
5. Dýni nastrouhejte najemno, dejte ji do mísy a k dýni přidejte tvaroh, lučinu, zakysanou smetanu a skořici. Třtinového cukru dejte nejdřív 250 g, důkladně směs promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám bude zdát málo sladká, cukr ještě přidejte.
6. Po 10 minutách, co se korpus peče na něj vlijte náplň a dejte péct ještě na 40 – 50 minut. V půlce pečení posypejte cheesecake sekanými pistáciemi.
7. Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ještě alespoň 3 hodiny v lednici.
8. Před podáváním okraj cheesecaku oddělte nožem namočeným ve studené vodě od okraje dortové formy. Až poté můžete povolit okraj dortové formy.
9. Při podávání můžete každý ukrojený kousek cheesecaku ozdobit zakysanou smetanou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.