Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
základní recepty

Přepuštěné máslo neboli Ghí

Přepuštěné máslo nebo chcete-li přečištěné máslo je čistý tuk, zbavený vody a sušiny. V Indii je takovéto máslo nazýváno Ghí. A říká se, že je to ajurvédský elixír života. Ghí je považováno za nejlepší tuk pro přípravu vařených, pečených nebo smažených jídel. Přečištěné máslo mohou používat i osoby, které mají problém s intolerancí mléčně bílkoviny, protože přepuštěním se laktóza z másla téměř vytratí. Ghí je považováno, jako zásadní potrava pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Přepuštěné máslo má vyšší bod přepalování než obyčejné máslo, a tak je vhodný pro tepelnou úpravu. Přepuštěné máslo navíc krásně voní a má chuť s nádechem oříšků. Jídlo připraveno na tomto tuku bude rozhodně vynikající.

IMG_5200Na Ghí budete potřebovat:

250 g másla
1. Máslo dejte do hrnce a na mírném plameni nechte máslo roztopit. Já mám na indukci 9 stupňů. Máslo jsem nechala rozpustit na 4.
2. Když se máslo rozpustí, zahřívejte ho po dobu 15 minut stále na mírném plameni. Snížila jsem stupeň zahřívání ze 4 na 3 a 15 minut jsem máslo nechala svému osudu.
3. Ghí je hotové, když se nahoře rozpuštěného másla srazí bílkovina.
4. Vezměte menší rendlík, sítko a tenčí utěrku, která máslo propustí. Na rendlík dejte sítko, do sítka vložte utěrku a takto přes utěrku přeceďte máslo do rendlíku.
5. Přeceděné máslo můžete nalít do sklenice a uchovávat ho v lednici klidně i delší dobu jak měsíc.
Z 250 g másla získáte cca 150 g Ghí, takže doporučuji si Ghí na delší dobu připravit, alespoň ze 4 kostek másla.

IMG_5212

 

IMG_5205

IMG_5208

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.