Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku paleo pomazánky

Pomazánka z pečeného bůčku

 

Pomazánky jsou super! Stačí mít po ruce jen nějaké dobré pečivo, pomazánku, trochu cibulky nebo jiné zeleniny a večeře je na světě. Tuším, že jsme všichni rádi, když máme jídlo na stole co nejdříve, takže volíme spíše méně náročnou přípravu pomazánek. Nicméně, jednou za čas je fajn udělat si takzvaný vařící a zavařovací den. Sice strávíte celý den v kuchyni, ale odměnou vám bude několik zavařovaček skvělých a především domácích paštik nebo pomazánek. Recept na tuto bůčkovou pomazánku není vůbec těžký. Nejdelší je to pečení bůčku, pak už jde vše samo. Bůčkovku rozhodně podávejte s čerstvým pečivem a s najemno nakrájenou cibulí.

IMG_4732

Na 3 zavařovací sklenice o objemu 165 ml budete potřebovat:
0,5 kg vepřového bůčku (nejlépe farmářského)
2 kávové lžičky kmínu
2 kávové lžičky soli
1 kávovou lžičku mleté pálivé papriky
1 paličku česneku
100 g sádla (pokud je bůček moc tučný, tak dejte sádla jen polovinu)
1 – 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
200 ml vody

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí.
3. Bůček osolte ze všech stran a vetřete do něj česnek. Okmínujte ho a posypte ho paprikou.
4. Připravený bůček dejte do pekáče, který se dá zakrýt poklicí. Podlijte ho vodou, přikryjte pekáč poklicí a dejte ho péct na 3,5 hodiny.
5. V polovině pečení tudíž po hodině a 45 minutách bůček v pekáči obraťte na druhou stranu, podle nutnosti můžete podlít znovu vodou a pečte dál.
6. Po další hodině a půl zkuste bůček ochutnat, jestli je maso měkké, ale mělo by být.
7. Upečený bůček nakrájejte na menší kousky, přidejte k němu sádlo a výpek z pekáče a tyčovým mixérem ho rozmixujte. Nemusí být úplně na kaši! 🙂
8. Do pomazánky přidejte podle chuti plnotučnou hořčici. V lednici by pomazánka měla vydržet 7 dní.

IMG_4735

Pomazánku si můžete samozřejmě udělat ve větším množství a zavařit ji. Pokud jako já nevlastníte zavařovací hrnec, pak sklenice s pomazánkou zavařte v troubě. Já to dělám takto:
Troubu předehřejte na 100 stupňů. Do hlubšího plechu napusťte vodu, tak aby zavařovačky byly ponořené do tří čtvrtin. Do plechu s vodou vložte zavařovačky a plech vložte do trouby. Tímto stylem zavařujte 40 minut. Takto zavařenou pomazánku nicméně doporučuji uchovávat maximálně měsíc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.