Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy párty recepty salát vegan vegetariánské zelenina

Podzimní salát s dýní, quinoou a špenátem

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat podobně jako kuskus nebo bulgur. Můžete ji používat jako závařku do polévek, jako přílohu či do salátů. Quinoa je zdrojem některých vitaminů, například thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a vitaminu C.

Já vařím quinou jen občas, protože nejsem úplně nadšencem těcho drobných obilovin či pseudoobilovin. Nicméně quinoa je opravdu velmi zdravá, a tak je určitě moc dobře si ji sem tam do jídelníčku zařadit. 🙂 Třeba v podobě tohoto podzimního salátu. 🙂

salat1 salat2 salat3 salat6

Na 4 porce budete potřebovat:

Salát

1/2 menší dýně Hokkaido

250 g cherry rajčátek

250 g žampionů

1 petržel

olivový olej

sůl

hrst čerstvého špenátu

hrst čerstvého polníčku

250 g quinoy červené

 

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.
  3. Cherry a žampiony nakrájejte na půlky.
  4. Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  5. Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.
  6. Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.
  7. Quinou uvařte v osolené vodě podle návodu.
  8. Uvařenou quinou smíchejte s upečenou zeleninou.
  9. Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.
  10. Špenát i polníček důkladně operte.

 

Zálivka

4 polévkové lžíce olivového oleje

2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice

2 kávové lžičky medu

 

  1. Všechny suroviny smíchejte v misce.
  2. Zálivku smíchejte se špenátem i polníčkem.
  3. Servírujte tak, že salát se zálivkou položte na talíř a poté na salát nandejte quinou s pečenou zeleninou.

salat4 salat5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.