Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku chuťovky primal

Paštika se šalvějí a koňakem

Když jsem byla malá, tak jsem jedla májku. Je to až neskutečné, ale je to pravda. Kdykoliv jsme jeli na výlet nebo na dovolenou, rohlík s paštikou byl velmi pravděpodobnou svačinkou. Když jsem se začala zajímat o to, co jídlo vlastně obsahuje, tak jsem paštiku úplně zavrhla (asi se mi nedivíte). Paštiku jsem tedy na dlouho vymazala ze svého jídelníčku… A pak přišla ta chvíle, kdy jsem se rozhodla paštiku dělat svou, domácí, poctivou, ve které budou jen samé dobré věci. Od té doby paštiku zase jím a to moc ráda. Když se udělá paštika opravdu z kvalitních surovin, tak je to opravdová delikatesa. A už se mi několikrát stalo, že odpůrci paštik byli z té domácí naprosto nadšení. Tak si ji určitě udělejte doma. Já jsem kuřecí játra, máslo, koření s názvem vege rajčátka od Davídkova koření a dokonalý chleba koupila ve farmářském obchodě Náš Grunt.

 

IMG_6193

 

Na 2 skleničky paštiky (jak vidíte na fotkách) budete potřebovat:

300 g kuřecích jater (nejlépe z farmářského kuřete)

70 g másla (na paštiku)

40 g másla (na zalití paštiky)

1 polévková lžíce olivového oleje

150 g smetany ke šlehání

1 cibule

2 kávové lžičky koření vege rajčátka (Davídkova koření)

panák koňaku

hrste nasekané šalvěje

sůl

pepř

 

1. Cibuli nakrájejte nadrobno, kuřecí játra omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky.

2. Máslo s olivovým olejem na středně silném stupni (já mám stupnů 9 na indukci a zvolila jsem 7) v pánvi zahřejte a poté do pánve vhoďte cibuli, kterou restujte.

3. Když je cibule sklovatá, přidejte pokrájená játra a ze všech stran je opečte.

4. Jatýrka zalijte koňakem a za občasného míchání nechte alkohol odpařit.

5. Přidejte sůl, pepř a koření vege rajčátka.

6. Když jsou jatýrka uvnitř udělaná, zalijte vše smetanou a přidejte šalvěj.

7. Vše z pánve přendejte do vysoké úzké nádoby (nejlépe od mixéru) a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka.

8. Paštiku přendejte do nějakých hezkých skleniček, ve kterých chcete paštiku uchovávat.

9. Nyní si rozehřejte opět máslo a když je rozpuštěné, tak jím zalijte paštiku ve skleničce.

10. Navrch ještě posypte nasekanou šalvějí.

11. Dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.

12. Podávejte s pečivem.

IMG_6209

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.