Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
houby intolerance laktózy vegan vegetariánské

Noky s houbovou omáčkou a medvědím česnekem

Houbová omáčka je oblíbená klasika v srpnu, kdy rostou houby. Pokud si však houby chytře nasušíte, můžete si tuto dokonalou smetanovou omáčku dopřávat celoročně. Opravdu se houby vyplatí sušit, převařené a zmražené nemají takovou dokonalou vůni a chuť, která dělá houbovou omáčku opravdicky houbovou.

Když jsem se rozhodla vyloučit živočišné produkty ze svého jídelníčku, strašně jsem se bála, že nebudu moct nahradit smetanu, ale není tomu tak. Dokonale mi ji nahrazuje sójová smetana od Alpro. Vím sice, že to není složením úplně ideálka, ale nedá se nic dělat, žádná jiná alternativa smetany mi prostě nechutná. 🙁 Ale Vy samozřejmě zvolte tu, která Vám vyhovuje jak složením, tak chutí. 🙂

noky4

Na 6 porcí budete potřebovat:

1,2 kg veganských bramborových noků

2 cibule

250 krémových žampionů

150 g sušených hub

1 svazek medvědího česneku

1 svazek listové petrželky

2 kávové lžičky lahůdkového droždí

1 kávová lžička celého kmínu

100 ml kopřivového vína či Sauvignonu

500 g sójové smetany

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

  1. Cibuli očištěte a nakrájejte ji nadrobno.
  2. Omyté žampiony nakrájejte buď na půlky nebo na čtvrtky.
  3. Sušené houby namočte na 10 minut do vlažné vody.
  4. Do pánve nalijte olivový olej a zahřejte jej.
  5. Poté do pánve vhoďte cibuli a restujte ji dozlatova.
  6. Přidejte žampiony a sůl a restujte je až do změknutí.
  7. Nyní přilijte víno a duste 5 minut, aby se víno odpařilo.
  8. Nyní do pánve přilijte smetanu, přidejte lahůdkové droždí, sůl a pepř, scezené sušené houby a vše provařte ještě 10 minut, aby vznikla hustá krémová omáčka.
  9. Nakonec do omáčky přidejte nadrobno nakrájený medvědí česnek a petrželku, omáčku už nevařte.
  10. Noky uvařte podle návodu a smíchejte je s omáčkou.
  11. Ihned podávejte.

noky1 noky6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.