Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy mořské plody zelenina

Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou

Uuuuf, dneska je to tedy dlouhý název receptu. 🙂 A po dlouhé době opět něco i pro nevegany/nevegetariány.  🙂 Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena! Já tyto mušle koupila asi podruhé v životě a nejprve jsem je chtěla grilovat, nakonec jsem vymyslela úplně jiný recept s dokonalou bylinkovou polentou a krémovým mangoldem.. A musím říct, že jsem si připadala jak v nějaké super restauraci. 🙂

A nebojte, není to tak drahé jídlo, jak se na první pohled zdá. Na dvě porce jsem koupila 4 mušle svatého Jakuba cca za 100 korun. 🙂 Takže, tento recept je fakt super, zvlášť pokud chystáte nějaký slavnostní oběd či večeři. 🙂  mušle1

mušle2

Ingredience na 2 porce:

Mušle

4 čerstvé mušle svatého Jakuba

2 stroužky česneku

olivový olej

1 dcl bílého suchého vína

šťáva z půlky pomeranče

1/2 dcl zeleninového vývaru

1 polévková lžíce kvalitní sójové omáčky

 

  1. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
  2. Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený, krátce na něm orestujte plátky česneku. Pozor aby nezhnědly.
  3. Nyní přidejte do pánve mušle a opečte je velmi krátce z obou stran, jen tak, aby se zatáhly.
  4. Do pánve nyní nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu a obojí nechte odpařit.
  5. Nakonec přidejte sójovou omáčku a vývar a nyní už jen chvíli zahřejte, abyste mušle měli čím polít. 🙂

Krémový mangold

200 g čerstvého mangoldu

2 stroužky česneku

olivový olej

špetka soli

1/2 dcl bílého vína

2 polévkové lžíce rýžové smetany (nebo normální)

 

  1. Stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno.
  2. Mangold důkladně omyjte.
  3. Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený orestujte na něm česnek.
  4. Nyní přidejte omytý mangold, přilijte bílé víno a sůl a restujte dokud mangold neztratí objem.
  5. Nakonec přidejte smetanu, prohřejte ji spolu s mangoldem a pánev odstavte z plotny.

Polenta

150 g polenty

250 ml zeleninového vývaru

špetka soli

2 kávové lžičky lahůdkového droždí

hrst posekaných čerstvých bylinek – pažitka, oregáno, bazalka, petržeky, libeček..

1 polévková lžíce olivového či dýňového oleje

 

  1. Do hrnce vysypejte polentu, přidejte vývar a špetku soli a cca 10 – 15 minut vařte na mírném plameni.
  2. Když se tekutina do polenty vstřebá, odendejte hrnec z plotny a hrnec přikryjte pokličkou a nechte polentu dojít.
  3. Nyní přidejte pro lepší chuť lahůdkové droždí a olej a promíchejte spolu vše tak, aby polenta získala na krémovosti.
  4. Nakonec přidejte nasekané bylinky – opět spolu promíchejte.
  5. Dle chuti dosolte nebo přidejte olej.

TIP: Polentu i mangold můžete posypat opraženými slunečnicovými semínkami.

mušleŘ

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.