Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty

Mléčná skořicová rýže se šmakounem

Znáte šmakouna? Šmakoun je potravina vyrobená tepelnou úpravou vaječného bílku. Neobsahuje cukr, tuk, lepek ani cholesterol a naopak obsahuje velké množství bílkovin. Je tedy ideální pro ty, co hubnou, drží si linii nebo aktivně sportují. Šmakouna naleznete téměř v každém supermarketu, v prodejnách zdravé výživy a v některých fitness centrech. Šmakoun existuje v několika příchutích – od neutrální chuti až po brusinku a goji. Já pro dnešní recept zvolila právě novou příchuť šmakouna, švestku se skořicí. Musím říct, že tato mléčná rýže do mě spadla během několika minut, protože je prostě úžasná! 🙂 Oba dva druhy cukrů, které jsem do mléčné rýže použila koupíte například v obchodě Náš Grunt, stejně jako povidla, které jsou vyrobené pouze ze švestek a není v nich obsažen cukr ani konzervanty.

IMG_5404

Na 1 – 2 porce mléčné rýže se šmakounem budete potřebovat:
70 g rýže carnarolli
300 ml plnotučného mléka (nejlépe farmářského v bio kvalitě)
100 g šmakouna s příchutí švestky a skořice
20 g bio vanilkového cukru (který obsahuje třtinový cukr a pravou vanilku – například)
20 g bio skořicového cukru (já použila tento)
polévková lžíce rumu
polévková lžíce neslazených švestkových povidel
kousky mandlí na posypaní

1. Rýži propláchněte a dejte ji do menšího hrnce nebo rendlíku.
2. K rýži přilijte mléko.
3. Na středním stupni (já mám na indukci stupňů 9 a vařila jsem rýži na 6) vařte rýži s mlékem za občasného míchání 20 – 30 minut než bude rýže měkká a mléko zredukované.
4. Během toho, co se rýže s mlékem vaří, do ní přidejte oba druhy cukrů a lžíci rumu.
5. Mezitím si nakrájejte na drobné kousky šmakouna.
6. Když je mléčná rýže uvařená, přidejte k ní šmakouna a důkladně vše promíchejte.
7. Rýži přesuňte na talíř, nahoru dejte lžíci povidel a nakonec vše posypejte nasekanými mandlemi.

IMG_5443 IMG_5446

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.