Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy vegan vegetariánské

Milovaná koprovka vegansky se šťouchačkama

To co mi na rostlinné stravě fakt moc chybí, jsou smetanové omáčky. Osobně mi vždycky stačily jen brambory na jakýkoliv způsob – jen tak vařené, šťouchačky nebo pečené a smetanová omáčka a byla jsem šťastná. Ani vajíčko nebo maso jsem už nepotřebovala.

Jenže! Nevím proč, ale rostlinné alternativy smetany jsou dost chabé a řekněme si to upřímně, chuťově fakt nedobré. Existuje však jedna vyjímka, a to smetana od Alpra. Já vím, já vím, složení není vůbec ideální, ale použít ji jednou za čas snad není žádný hřích. Alespoň já si to dokážu omluvit, protože omáčka z této „smetany“ je fakt skvělá! A fakt nepoznáte rozdíl. 🙂 Jo a je to fakt hodně hodně jednoduché na přípravu. 🙂

kopr6 kopr9

Na 2 porce budete potřebovat:

Šťouchané brambory:

350 g kvalitních farmářských brambor

1 cibule

špetka soli

olivový olej

svazek listové petrželky – nasekané

 

  1. Očištěné/oškrábané brambory nakrájejte na větší kousky a uvařte je v osolené vodě.
  2. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  3. Do pánve nalijte olivový olej (trochu více než to děláte obvykle) a na něm orestujte cibuli.
  4. Od uvařených brambor slijte vodu a do hrnce k bramborám přidejte orestovanou cibuli a olejem.
  5. Nakonec brambory prošťouchejte a podle chuti přidejte sůl a nasekanou petrželku.

Omáčka:

svazek kopru

250 g sójové smetany značky Alpro

pár kapek octa (množství nechám na Vás, každý je na tom s octem a cukrem jinak, takže raději dejte nejdříve méně a pak přidávejte)

špetka moučkového cukru

špetka soli

 

  1. Do stejné pánve, ve které jste restovali cibuli, nalijte smetanu – pozor smetana by se neměla začít moc vařit, ale jen tak probublávat.
  2. Kopr nasekejte nadrobno a přidejte jej ke smetaně.
  3. Nyní přidejte ocet, cukr a sůl dle Vaší chuti, promíchejte a můžete podávat se šťouchanýma bramborama. 🙂

kopr5

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.