Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty do plavek primal

Makový primal dort

Za tento recept mě budete milovat! 😀 Ne, není to nadsázka. 🙂 Tento dort je totiž zdravý dort! 🙂 Je bez mouky a bez cukru, takže jej mohou bezlepkáři, dietáři, primaláci, děti a vůbec všichni! Nějak mě ty zdravé dezerty začaly bavit (asi protože jsem dezertožrout!). Nejen zdravé, ale především bezlepkové recepty mě teď hodně baví. Ačkoliv nemám s moukou žádný osobní problém, proč bych si ji měla cpát do jídelníčku, když to jde tak krásně i bez ní.

Dort je úžasný, je hrozně moc makový, samozřejmě sladký, ale zase tak akorát a pokud ho necháte přes noc uležet v lednici, bude i krásně vláčný. Ještě někdo pochybuje o tom, že by si jej doma upekl? 🙂

IMG_7286 IMG_7297 IMG_7302 IMG_7305 IMG_7314

Na makový dort budete potřebovat:

Korpus:

8 vajec

55 g mandlových plátků

11 vrchovatých polévkových lžic mletého máku

5 g prášku do pečiva z vinného kamene

50 g medu

 

1. Žloutky oddělte od bílků.

2. Bílky vyšlehejte do sněhu.

3. Mandle pomelte (nemusíte úplně najemno).

4. Žloutky pomocí šlehací metly vyšlehejte do pěny, přidejte med, mák, mandle, prášek do pečiva a důkladně vše spojte.

5. Opatrně přilijte makovou směs k bílkům a důkladně obě části těsta spojte.

6. Hotové těsto přemístěte do formy na dort, kterou si vystelte pečícím papírem.

7. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut. (Když do těsta zapíchnete špejli, nesmí se na ni být po vytáhnutí nalepené těsto.)

8. Po upečení nechte vychladnout.

 

Krém:

250 g mascarpone

240 g Lučiny

100 g medu

1 vanilkový lusk

šťáva z půlky citrónu

20 g makového oleje (Bohemia Olej)

 

1. Mascarpone, lučinu, med, makový olej, šťávu z půlky citrónu i semínka z vanilkového lusku dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte, aby se ze všech surovin stal jednotný krém.

 

Poskládání dortu:

20 g makového oleje

džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada)

 

1. Korpus (zbavený pečícího papíru) uprostřed rozřízněte a horní část položte vedle.

2. Spodní část pokapejte 10 g makového oleje a potřete jej marmeládou. Na marmeládu opatrně navrstvěte krém.

3. Na krém opatrně polože druhou část korpusu. Ten pokapejte 10 g makového oleje, vmasírujte jej do korpusu a opatrně navrstvěte zbývající krém.

 

Na ozdobu:

džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada)

hrstka celého máku

pekanové ořechy

 

1. Navrch dortu na krém doprostřed dejte lžíci marmelády a trochu ji rozmažte.

2. Na marmeládu do kruhu naskládejte ořechy.

3. Nakonec dort posypte celým mákem.

 

Tip: Dort nechte uležet přes noc, všechny chutě se proloží a bude krásně vláčný.

IMG_7287 IMG_7306

IMG_7312 IMG_7328 IMG_7330

 

4 Comment

  1. Můžu se zeptat na jakou velikost formy je toto množství? A dal by se místo makového oleje použít třeba mandlový? Díky! 🙂

    1. Průměr formy ve které jsem já pekla je 26 cm. 🙂 No, mandlový olej použít asi můžete. Já s ním bohužel nemám zkušenosti, tak nemůžu říct jistě, jak to bude chutnat. Makový je právě super tím, že doplňuje mák uvnitř dortu. Spíš jej kdyžtak úplně vynechejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.