Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek přílohy šetrná domácnost vegan vegetariánské z jednoho hrnce/plechu základní recepty

Lepenice

Jsou recepty, které se předávají z generaci na generaci. A takovým receptem je lepenice. Ve stručnosti je to spojení šťouchaných brambor s kysaným zelím. Aneb velmi levné jídlo, které zasytí.

Osobně jej můžu jíst jen tak, ale také se dá jíst jako příloha nebo jen tak k nějaké dobré omáčce. Já sama si dokážu představit dokonalé spojení lepenice s houbovou omáčkou, ačkoliv to zní možná trošku divně. 🙂 A s čím byste toto chalupářské jídlo spojili vy? 🙂

lepenice1 lepenice2 lepenice6

Na 2 velké či 4 menší porce (jako příloha):
500 g brambor

200 g kysaného zelí

1 červená cibule

1 polévková lžíce řepkového oleje

sůl

špetka mletého či celého kmínu

čerstvé bylinky dle chuti – majoránka, pažitka, petrželka

 

  1. Brambory oškrábejte, překrojte je na čtvrtky a dejte je do hrnce s osolenou vodou.
  2. K bramborům přidejte kmín a dejte je vařit.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpáleném oleji ji orestujte dozlatova.
  4. Na pánev k cibuli přidejte okapané kysané zelí a důkladně promíchejte.
  5. Zelí s cibulí poté smíchejte s uvařenými bramborami a šťouchadlem obojí prošťouchejte.
  6. Bylinky omyjte a nasekejte nadrobno.
  7. Vmíchejte je do lepenice a podle chuti ještě dosolte.
  8. Podávejte jen tak nebo jako přílohu.

lepenice3

1 Comment

  1. Tady to jídlo přímo zbožňuju! Ani jsem nevěděla, že se tomu říká lepenice 🙂 Prostě mě jednou napadlo smíchat brambory a zelí, protože se mi to nechtělo jíst pořád zvlášť a protože obojí mám moc ráda 🙂 Ostatní se na mě vždycky dívají jak na blázna, ale teď aspoň vím, že to je oficiální normální lepenice 😀

    Piosek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.