Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy šetrná domácnost vegan vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

Květákové kari

Vždy, když přemýšlím nad tím, jaké rostlinné jídlo bych měla vařit, snažím se nevymýšlet jídla, kde bych musela něčím nahrazovat maso. Podle mě je to hloupost. Maso je maso a to prostě nenahradí ani tofu ani tempeh.

Proto vařím nejraději luštěninové a zeleninové směsi s omáčkou, protože to prostě dopadne vždy dobře. 🙂 A tohle květákové kari je toho důkazem. Můžete jej servírovat s pečenými bramborami, stejně jako já, anebo s rýží či s pečivem.

Na 4 porce květákového kari budete potřebovat:

1 střední květák

1 cibuli

2 stroužky česneku

1 chilli paprička nebo 1/2 feferonky

400 g loupaných krájených rajčat

300 g kokosového mléka

1 polévková lžíce rajčatového protlaku

sůl

kari koření dle chuti

1/2 polévkové lžíce bramborového škrobu na zahuštění

olivový olej

 

  1. Cibuli i česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
  2. Chilli papričku nasekejte také nadrobno.
  3. Květák očistěte a důkladně omyjte.
  4. Květák nakrájejte na menší kousky.
  5. Na olivovém olej ve středním herci nebo v hluboké pánvi orestujte cibuli, česnek a chilli.
  6. Poté přidejte pokrájený květák.
  7. Přilijte 400 ml vody, přidejte sůl a loupaná rajčata a vařte do změknutí květáku, cca 15 – 20 minut.
  8. Když je květák měkký, přidejte kari a kokosové mléko a provařte ještě 10 minut.
  9. Pokud je kari příliš řídké, rozmíchejte v troše vody bramborový škrob a kari jím zahustěte.
  10. Provařte znovu 10 minut na mírném plameni.
  11. Ihned podávejte.

TIP: Kari můžete ozdobit nasekanou petrželkou či koriandrem a rostlinným jogurtem.

 

3 Comment

  1. Dnes jsem zkoušela a je to opravdu skvělé, ani zahušťování nebylo potřeba, jako přílohu doporučuji v troubě grilovanou placku na tortillu s česnekem 🙂

  2. Výborný recept, dnes jsem zkoušela a ani nebylo potřeba zahušťovat, doporučuji jako přílohu v troubě ogrilovat tortillový chléb s česnekem a oliv. olejem!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.