Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku maso primal

Krůtí ragů se slaninkou a fenyklem

Včera jsem k receptu pečená klobása na paprikách a cherry psala, že můj partner je nejšťastnější, když má v jídle jak maso, tak smetanu. No a přesně tyhle dvě suroviny jsou obsaženy v krůtím ragů. Já mám ráda drůbeží maso, nicméně ne vždy ho vyhledávám. Poslední dobou se především snažím vyhýbat kuřecímu nebo krůtímu masu ze supermarketů a naopak se snažím nakupovat (nejen tedy drůbeží) maso ve farmářských potravinách. Věřím, že ve specializovaných prodejnách je možné zakoupit maso na vyšší úrovni a zvířata, která byla pro maso chována žila v přijatelných podmínkách. Ale kdo ví… V Brně takové maso najdete v My food marketu, Sklizenu, Mikrofarmě nebo prodejnách Náš Grunt. Krůtí maso bývá sušší, takže jsem pro větší šťavnatost i pro chuť do jídla zakomponovala slaninu, kterou jsem koupila také ve farmářském obchodě, konkrétně v Gruntu (mám ho totiž velmi blízko mému bydlišti). Určitě toto krůtí ragů zkuste, příprava opět není moc náročná a výsledná chuť určitě stojí za to.

IMG_5663 IMG_5632

Na krůtí ragů pro 4 osoby budete potřebovat:
450 g krůtího masa (nejlépe farmářského či bio)
170 g kvalitní anglické slaniny v kuse
1 střední cibuli
1 kus fenyklu
250 g smetany ke šlehání
petrželka (libovolně)
sůl
pepř

1. Cibuli nakrájejte nadrobno. Slaninu také nakrájejte na menší kostičky, stejně tak omytý fenykl. Krůtí maso nakrájejte na kostky.
2. Na středním stupni rozehřejte pánev a vhoďte na ní cibuli a slaninu. Nemusíte dávat olej nebo sádlo, protože slanina pustí docela dost tuku. Zahřívejte na středním stupni, aby se slanina i cibule nepřipálila, naopak slanina by měla pustit tuk, zcvrknout se a cibule by se měla krásně orestovat do sklovata.
3. Když je cibule zesklovatělá a slanina je vyškvařená, přihoďte na pánev krůtí maso a orestujte ze všech stran. Osolte a opepřete.
4. Do pánve přihoďte nakrájený fenykl.
5. Přilijte půl litru vody a duste tak dlouho, dokud se voda téměř neodpaří.
6. Nakonec zalijte smetanou a za občasného míchání nechte smetanu zredukovat, aby bylo maso jen tak lehce smetanou obalené.
7. Podle chuti dosolte a dopepřete.
8. Při podávání můžete ragů ozdobit nasekanou petrželkou.
9. Podávat můžete s kaší, vařenými nebo pečenými brambory, celerovou kaší, polentovou kaší, ale i s těstovinami nebo jen s pečivem.

IMG_5639

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.