Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
do plavek vegetariánské zelenina

Kroupoto s červenou řepou a kozím sýrem

Pomalu, ale jistě se ze mě stává vegetarián. Vegetariánství jsem se velmi dlouho bránila. Pořád jsem si říkala, že maso se prostě musí jíst a že bez masa nebudu mít dostatek kvalitních bílkovinČím dál víc mě však přecházela chuť na živočišné produkty. V létě jsem naprosto přirozeně vyřadila tekuté mléčné výrobky typu jogurt, mléko či kefír. Prostě jsem na to už neměla chuť. Léto však skončilo a mně se chuť na zakysané mléčné výrobky nevrátila, ba naopak jsem začala mít problém s masem

K rostoucí nechuti k masu se pak přidaly i etické důvody. Najednou jsem si pod každým kouskem masa začala představovat to dané zvíře. A tak postupně docházelo k tomu, že jsem maso a ryby jedla méně a méně a kdykoliv se teď rozhodnu pro kousek masa, ať už kuřecího či rybího, jezení těchto potravin mi nedělá vůbec dobře. Nejsem z toho absolutně šťastná. Dokonce dochází i k tomu, že mi maso začíná smrdět

Díky studiu výživy člověka, kdy jsem se učila o výživě dle krevních skupin, jsem se usvědčila v tom, že pro moji krevní skupinu nejsou maso ani mléčné produkty vhodné. A tak teď jím převážně vegetariánsky, ačkoliv sem tam maso ochutnám, především, když jsem někde na návštěvě a nechci dělat problémy. Nicméně věřím, že časem maso vyloučím úplně a budu se ubírat vegetariánsky či dokonce vegansky. Vyloučení masa s sebou nese však potíže – člověk musí 2x více sledovat, co jí a kolik toho jí. S tím mi pomáhají kalorické tabulky. Zjišťuji díky nim, zda do těla dostávám správný poměr všech živin a je moc fajn pocit, když víte, že maso je nahraditelné!

Dnes pro Vás tedy mám jeden moc dobrý a jednoduchý vegetariánský recept na kroupoto s červenou řepou a kozím sýrem.

 

kroup1

Na 4 porce budete potřebovat:

250 g ječných krup

240 g uvařené červené řepy

100 g čerstvého kozího sýra

1 cibule

2 stroužky česneku

olivový olej

směs sušených bylinek (tymián, rozmarýn, libeček, pažitka atd.)

 

  1. Kroupy namočte alespoň na 3 hodiny do vody.
  2. V té samé vodě kroupy uvařte do měkka. Vodu před vařením osolte.
  3. Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte obojí nadrobno.
  4. Řepu nakrájejte na drobné kostky.
  5. Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli a česnek.
  6. Když je cibule sklovatá, přidejte nakrájenou řepu a ještě chvíli vše restujte, aby se řepa „ohřála“.
  7. Nyní kroupy smíchejte s řepovou směsí a důkladně promíchejte.
  8. Kozi sýr rozdrobte do řepového kroupota, přidejte sušené bylinky dle chuti a opět důkladně promíchejte.
  9. Podle chuti dosolte.

TIP: Pokud to máte rádi ostřejší, můžete s cibulí a česnekem orestovat i chilli papričku. 🙂

kroup2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.