Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek krok za krokem párty polévka šetrná domácnost Vánoce vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

KROK ZA KROKEM: Slavnostní zeleninový krém

Jestli existuje polévkový nadšenec, tak jsem to já všemi deseti! Polévky zbožňuju a kdybych mohla, přežívám jen na nich. 🙂 Dnes jsem dostala chuť na úplně jednoduchou, ale zároveň vynikající krém.

Je z mrkve, petržele, jablka a brambor a chutná podobně jako svíčková omáčka, a tak jsem krém pojmenovala slavnostní, protože svíčková je slavnostní jídlo. 🙂 Je báječná, jemná, bez lepku a děti ji budou milovat. 🙂

polevka1

polevka3

polevka2

Na 6 porcí budete potřebovat:

3 šalotky

2 stroužky česneku

6 mrkví

1 petržel

1 pórek – bílá část

2 střední brambory

1 jablko

1 chilli paprička – pokud je polévka pro děti, tak vynechejte

30 g másla

2 l vody

250 g smetany ke šlehání

1 kávová lžička mleté sladké papriky

trocha šťávy z citrónu

1 kávová lžička hrubozrnné hořčice

 

  1. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričku také nakrájejte nadrobno.pripravapol3
  2. Mrkev a petržel očistěte. Jablko a brambory oloupejte a vše nakrájejte na kousky či kolečka.pripravapol2
  3. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.priprava1
  4. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nejprve šalotku, česnek a chilli. Poté i ostatní zeleninu a jablko.pripravapol4
  5. Do hrnce přilijte vodu, přidejte sůl, hrnec přikryjte poklicí a vařte do měkka cca 30 minut.
  6. Poté polévku rozmixujte dohladka pomocí mixovací nádoby od robotu. Já používám robota KMM 060 značky Kenwood.pripravapol5
  7. Rozmixovanou polévku přelijte opět do hrnce, přidejte do ní smetanu, hořčici, citrónou šťávu a mletou papriku, promíchejte a chvíli provařte.
  8. Ihned můžete podávat.

TIP: Polévku ozdobte čerstvými bylinkami a smetanou.

polevka4

polevka5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.