Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty do plavek intolerance laktózy krok za krokem ovoce

KROK ZA KROKEM: Mléčná skořicová rýže s medem, hruškou a vlašskými ořechy

Podzim je v plném proudu a sezóna hrušek a vlašských ořechů jakbysmet. Pamatuji si, že když jsem byla malá, tak jsme měli na zahradě ořech a to sbírání ořechů mě fakt nebavilo. A ještě horší bylo jejich louskání! 😀 Moje babička nad tím trávila hodně času a její ruce pak byly úplně zbarvené dohněda. Avšak nikdy jsem k vlašákům nezískala averzi, ba naopak, mám je moc ráda. Jako dítě jsem je měla nejraději ty mladé kousky, které byly úplně bílé. Ty se mi však nepoštěstilo ochutnat několik let. 🙁

Vlašské ořechy jsou nicméně velmi zdravé, obsahují mnoho důležitých látek a působí velmi pozitivně na funkci mozku. Když je ještě ke všemu opražíte na pánvi, jejich chuť získá ještě větší rozměr. No a protože mám ráda sezónní suroviny, pro víkendovou sídani jsem zvolila naprosto podzimní jídlo – mléčnou skořicovou rýži s medem, plátky hrušky a opraženými vlašáky. A bylo to moc MŇAM! Takže moc dlouho nepřemýšlejte a uvařte si tento báječný pokrm doma. 🙂

ka12

Na 2 porce budete potřebovat:
125 g jasmínové rýže

250 g sójového nebo rýžového mléka

1 zralá hruška

40 g vlašských ořechů

2 polévkové lžíce medu

špetka soli

špetka skořice

ka1

  1. Do rendlíku nalijte mléko a na středním stupni jej začněte zahřívat.ka2
  2. Do mléka přisypte rýži ještě než začne mléko vřít.ka3
  3. A také přidejte špetku soli a med.ka4
  4. Nyní rýži v mléce za občasného míchání vařte až do změknutí na středním plameni. Trvá to cca 25 minut. ka6
  5. Mezitím, co se kaše vaří, opražte vlašské ořechy nasucho na pánvi.ka5
  6. A hrušku nakrájejte na tenké plátky.ka7
  7. Když je kaše hotová, (měla by být krémová, stejně jako na fotce) přidejte do ní skořice a důkladně promíchejte.ka8
  8. Hotovou kaši dejte na talíř, pokryjte ji plátky hrušky, posypejte opraženými ořechy a pokud si chcete život ještě víc osladit, zakápněte vše medem dle chuti.ka9 ka11 ka13

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.