Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
krok za krokem pečivo pomazánky šetrná domácnost vegetariánské základní recepty

KROK ZA KROKEM: Kváskový chléb a bylinkové máslo

Vždycky když peču, cítím se tak nějak nadpozemsky. Prostě je to úžasné, když z mouky a pár dalších surovin vzejde voňavé pečivo. Navíc, když se kuchyní a vůbec celým bytem rozvoní domácí chleba či housky, je to prostě něco neuvěřitelného a připomíná mi to ten opravdový domov. Protože doma by to určitě mělo jídlem vonět. 🙂

Pro mě je chleba docela velký zázrak a také obrovská pochoutka. Neznám snad nikoho, komu by nechutnal čerstvě upečený.. A k tomu bylinkové máslo? Ne, nic lepšího prostě neznám. 🙂

chleba3 chleba5 chleba6

Na 1 bochník chleba budete potřebovat:

1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)

1 sáček instantního droždí

440 ml převařené vlažné vody

280 g celozrnné hladké špaldové mouky

290 g žitné mouky

150 g hladké pšeničné mouky

špetka cukru

1 kávová lžička soli

kmín dle chuti

 

1. Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.

2. Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.

chleb1 chleb23. Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10-15 minut.

chleb3 chleb4

4. Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta. Já používám robota KMM 060 od Kenwoodu, který si s těstem umí rychle a krásně poradit. 🙂

chleb5 chleb6

5. Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.

chleb7

6. Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.

chleb8

7. Troubu předehřejte na 250 stupňů.

8. Na plech dejte pečící papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.

chleb9

9. Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20 – 30 minut. V průběhu pečení můžete chléb 2x až 3x rukou postříkat vodou. Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude chléb znít dutě. 🙂

chleba7

Na bylinkové máslo budete potřebovat:

100 g změklého másla

hrst oblíbených bylinek – petrželka, pažitka, libeček

špetka soli

 

  1. Bylinky nasekejte nadrobno a v míse je smíchejte s máslem a solí.
  2. Pokud máte rádi česnek, prolisujte do másla i 1 stroužek česneku a opět důkladně promíchejte.

chleba4

chleba1 chleba2

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.