Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy krok za krokem rýže vegan vegetariánské zelenina

KROK ZA KROKEM: Krémové dýňové risotto z pečené dýně

Dýně jsou skvělou surovinou, se kterou se v kuchyni dají vytvořit doslova zázraky. Jedním takovým je i toto krémové risotto, které je opět veganské a bez lepku, takže nejen, že je vhodné pro různé intolerance, ale chutnat bude i dětem, protože má velmi příjemnou a trošku nasládlou chuť. No a masožravec vůbec nepozná, že v něm není jak máslo, tak sýr, to Vám garantuji. 🙂

dynris14 dynris13

Na 6 porcí budete potřebovat:

600 g dýně Hokkaido

500 g rýže Arborio

2 šalotky či 1 cibuli
2 stroužky česneku

200 ml bílého vína

1 l zeleninového vývaru či vody

sůl

čerstvě mletý pepř

olivový olej

2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

svazek posekané pažiky

 

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni důkladně omyjte a nakrájejte na kousky. Osolte ji a opepřete, zalijte ji olivovým olejem a dejte péct do trouby na 30 minut.

dynris1

dynris2

3. Mezitím co se dýně peče nakrájejte šalotku a česnek nadrobno a orestujte obojí ve větším hrnci na olivovém oleji.

dynris3

dynris5

4. Do hrnce pak přidejte rýži a také ji orestujte.

dynris4

5. Do hrnce nalijte víno a nechce jej vypařit. Přidejte sůl a také přilívejte vývar či vodu vždy tak, aby byla rýže ponořená. Když se voda či vývar vypaří, opět rýži zalijte. Postupujte tak až do chvíle, kdy bude rýže měkká tzv. na skus.

dynris6

6. Když je dýně upečená, rozmixujte ji dohladka.

dynris7 dynris8

7. Pyré přidejte do hrnce k uvařené rýži a obě složky důkladně propojte.

dynris9 dynris10

8. Poté přidejte nasekanou pažitku a lahůdkové droždí, podle chuti přidejte sůl a pepř a risotto důkladně promíchejte.

dynris11

TIP: Na talíři risotto zakápněte dýňovým olejem. Můžete jej také ozdobit lístky rukoly či baby špenátu.

dynris18 dynris17

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.