Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty do plavek intolerance laktózy krok za krokem ovoce párty rýže vegan vegetariánské

KROK ZA KROKEM: Kokosová rýže s omáčkou z lesního ovoce

Když milujete dezerty, je třeba si hlídat linii. A když hlídáte linii, vymýšlíte a hledáte samé zdravé či zdravější nebo lehčí formy dezertů. Já musím říct, že nemám vůbec se zdravými dezerty problém. Naopak bych do pusy už asi nedala těžký ořechovo-máslový dort. Na to mě prostě neužije.

Užívám si zdravé a ještě ke všemu rostlinné jídlo a jsem z toho vždycky tak šťastná, že něco tak chutného dodá mému tělu jen všechno dobré.. 🙂 Pokud, tedy stejně jako já, máte rádi sladká jídla, pak je tato kokosová rýže skvělou možností jak na dezert, tak na sladkou snídani či svačinu. 🙂r2

r1

Na 2 porce budete potřebovat:

100 g rýže Arborio

100 g kokosového mléka

voda dle potřeby

4 polévkové lžíce javorového sirupu

120 g mraženého lesního ovoce

 

  1. Propláchnutou rýži dejte do hrnce a zalijte ji kokosovým mlékem. Dle potřeby můžete přilít i trochu vody. A vařte na mírném plameni 20-30 minut do změknutí rýže a vsáknutí tekutiny. Výsledná kokosová rýže by měla mít kašovitou strukturu.

k1 k2

2. Mezitím, co se rýže vaří připravte omáčku. Mražené lesní plody dejte do rendlíku, opět je podlijte trochou vody a zahřívejte je na mírném plameni, tak dlouho než se začne tvořit hustější omáčka. Poté k ovoci přidejte 2 polévkové lžíce javorového sirupu.

k4 k5

3. Když je rýže uvařená, oslaďte ji 2 polévkovými lžícemi javorového sirupu.

k3

4. Podávejte tak, že nejdřív dejte rýži do skleničky či do misky a pak ji zalijte ovocnou omáčkou. Kokosová rýže se dá jíst jak teplá – snídaně, tak studená – svačina, dezert. 🙂

r6

r3

5 Comment

  1. Vypadá to opravdu výborně! Jen se chci zeptat, jestli musí být právě tato rýže, popř. proč? Díky za odpověď a přeji krásný zbytek dne 🙂

    1. Krásný den, Pavlíno. Rýži můžete zaměnit za jinou s vyšším obsahem škrobu, například s jasmínovou to bude taky moc fajn. 🙂

        1. To Vám neřeknu. 🙁 S hnědou rýží nemám moc zkušeností, ale myslím, že je trochu tužší a sypká, ne? 🙂 Ale můžete to zkusit, od toho recepty jsou, aby si je člověk přizpůsobil k obrazu svému. 🙂

    2. Arborio rýže pochází z Itálie a používá se hlavně pro přípravu rizota. Má hodně škrobu, a tak dodává pokrmům krémovitost… Jinak pro tento dezert by se i náramně hodila tzv. sladká rýže (PRO-BIO) 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.