Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy krok za krokem ovoce polévka vegetariánské základní recepty zelenina

KROK ZA KROKEM: Dýňovo-jablečná polévka s ořechy

Podzim nemám moc ráda, nicméně jedna věc nebo spíš jedno jídlo mě utěšuje. A tím je dýňová polévka! Každý rok, když začne padat listí tuto polévku vařím. A ne jednou! Ale hned několikrát do měsíce. Je totiž skvělá a vždy na ni mám největší chuť zrovna když je pochmourno. 🙂

Bohužel se ale stává, že když nějaké jídlo jíte častěji, velmi rychle se jej přejíte. A tak se snažím vymýšlet nové a nové recepty a alternativy, aby pro mě tato skvostná záležitost byla stále překvapující. Tentokrát jsem tedy vyzkoušela kombinace dýně a jablek. 🙂

dyne7 dynova1 dynova2 dynova3

 

Na 4 – 5 porcí budete potřebovat:

Pečení dýně

600 g dýně Hokkaido

200 g oloupaného zeleného jablka

3 snítky rozmarýnu

4 stroužky česneku

3 polévkové lžíce olivového oleje

sůl

čerstvě mletý pepř

 

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  3. Jablko zbavte jadřince a také jej nakrájejte na kousky.
  4. Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy.
  5. Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy.
  6. Vše zalijte olivovým olejem.
  7. Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu.
  8. Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.

dyne1

 

Základ

1 střední cibule

30 g másla

1 polévková lžíce olivového oleje

900 ml zeleninového vývaru

1 dcl bílého vína

 

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova.
  3. Přilijte víno, které nechte odpařit.
  4. Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar
  5. Na mírném plameni nechte 10 minut probublat.
  6. Obsah hrnce přelijte do mixovací nádoby od robota a rozmixujte vše dohladka. Já používám robota KMM 060 od značky Kenwood.
  7. Podle chuti přisolte či přidejte pepř.

dyne3 dyne5

Karamelizované jablko a ořechy

30 g másla

2 kávové lžičky třtinového cukru

200 g oloupaného zeleného jablka

2 hrsti vlašských ořechů

 

  1. Jablko nakrájejte na tenké plátky
  2. Ořechy nasekejte nadrobno.
  3. V pánvi rozehřejte máslo.
  4. Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit.
  5. Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat.

dyne6

Podávejte tak, že krém nalijte naběračkou do talíře na hladinu opatrně položte plátky jablek a ořechy.

dynova8 dynova7 dynova5

 

 

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.