Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
krok za krokem vegetariánské základní recepty

KROK ZA KROKEM: Dýňové noky s bylinkovou omáčkou

Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj čerstvý manžel zbožňuje. Přiznám se, že já je mám taky moc ráda, ale snažím se je z důvodu zachování zdravé linie moc nevyhledávat. 🙂 Aktuálně jsem se navíc rozhodla omezit lepek a cukr, takže na noky se spíš jen usmívám. 😀

Nicméně, pokud milujete bramborové noky, rozhodně si připravte i tyhlety dýňové. 🙂

noky3

noky4

Na 6 porcí budete potřebovat:

Noky

1,5 kg dýně Hokkaido

750 g hladké pšeničné mouky

2 vejce

100 g parmazánu

100 g rozpuštěného másla

sůl

pepř

olivový olej

 

  1. Omytou dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. Ty dejte na plech vystlaný pečícím papírem.
  2. Kousky dýně posolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a dejte do trouby péct na 180 stupňů na 45 minut až do úplného změknutí.

nokypriprava1

3. Kousky upečené dýně nechte vychladnout.

4. Mezitím nastrouhejte parmazán najemno.

5. Do mixovací nádoby od robotu (já používám robot KMM 060 od firmy Kenwood) vložte upečenou dýni, zasypte ji parmazánem, přidejte máslo a vejce a rozmixujte do hladkého pyré.

pripravanoku2 pripravanoku3

6. Pyré přendejte do mísy, přidejte mouku a rukama zpracujte do celistvého těsta.

7. Těsto rozdělte na 4 části, které pomocí rukou na pomoučené desce vyválejte do válečku.

8. Nyní z válečku nakrájejte noky.

pripravanoku4

9. Noky vařte ve vroucí osolené vodě. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu.

10. Buď je poté sceďte nebo vyjměte dírovanou naběračkou.

 

Omáčka

600 g smetany ke šlehání (3 kelímky)

1 cibule

1 dcl bílého vína

sůl

pepř

20 g másla

olivový olej

hrst bylinek dle chuti – pažitka, petrželka, bazalka, oregano, libeček

 

  1. Cibuli nakrájete nadrobno.
  2. V pánvi rozpusťte máslo spolu s trochou olivového oleje.
  3. Poté přidejte cibuli a orestujte ji.
  4. Přilijte víno, které nechte zredukovat a téměř vypařit.
  5. Nyní přilijte smetanu, přidejte trochu soli, čerstvě mletý pepř a smetanu nechte provařit, aby se zredukovala a vznikla omáčka.
  6. Když je konzistence omáčková, přidejte nasekané bylinky a noky, které s omáčkou důkladně promíchejte.

TIP: Při servírování můžete každou porci posypat či ozdobit čerstvými bylinkami.

noky1

2 Comment

  1. Kači, krásné fotky a ještě líp to chutná! Bezva tip, co na podzim s tou hromadou dýní Hokkaidó! Už mě ta věčná polívka začínala nudit 🙂

    Verča V. (Speak Up)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.