Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek polévka

Krémová polévka z mungo fazolí s plátky kuřecích prsou

Už nějakou dobu jsem doma měla mungo fazole. Dlouho jsem nevěděla co s nimi dělat. V jídle a vaření jsem spíš konzerva než experimentátor. No a pak mě napadlo, že udělám vylepšenou čočkovou polévku, ale místo čočky do ní dám právě fazole mungo. Zní to trošku jako vaření á la Babica, že?  Když nemáte čočku, tak tam dejte mungo fazole… A když nemáte mungo fazole, dejte tam zas čočku. 😀 Nicméně můj experiment vyšel báječně. Polévka chutná naprosto skvěle, je jemná, krémová a vzhledem k tomu, že je z velké míry z luštěnin, tak i zasytí.  A myslím si, že si na ní pochutnají i muži, protože obsahuje kousky masíčka.

IMG_6567

IMG_6568IMG_6563Na cca 10 porcí budete potřebovat:

500 g mungo fazolí

600 g kuřecích prsou (nejlépe z farmářského kuřete)

200 g celeru

100 g mrkve

1 cibuli

3 stroužky česneku

3 litry vody

2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky

sůl

pepř

olivový olej

 

1. Mungo fazole namočte 4 hodiny před vařením do litru vody.

2. Po 4 hodinách přidejte další litr a půl vody, přidejte sůl a na plotně přiveďte k varu.

3. Mezitím si na další plotně opečte kuřecí prsa. Na pánev dejte olivový olej a když bude rozpálený opečte na něm kuřecí prsa z obou stran.

4. Opečená kuřecí prsa přidejte do hrnce s fazolemi a vodou. Do hrnce vlijte i olej, na kterém jste prsa opekli.

5. Nyní vše vařte v hrnci hodinu na středním plameni.

6. Mezitím, co se bude vařit základ polévky nakrájejte na velmi malé kousky očištěnou mrkev, celer, cibuli i česnek.

7. Po hodině vaření vyndejte kuřecí prsa ven z polévky. Prsa by měla být krásně měkká.

8. Na pánev nalijte olivový olej a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli s česnekem. Poté přidejte mrkev a celer a ještě chvíli restujte.

9. Orestovanou zeleninu i s olejem přidejte do základu polévky a vařte 15 minut.

10. Po 15 minutách vaření, když je všechna zelenina měkká polévku rozmixujte. Podle vkusu můžete přidat ještě půl litru vody, aby z polévky nebyla spíš kaše. 🙂

11. Na dochucení přidejte sójovou omáčku.

12. Podle chuti můžete přidat sůl a pepř.

13. Vychladlá kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky.

14. Servírujte tak, že do talíře nejprve nandejte polévku, na ni položte plátky kuřecích prsou a zakápněte je olivovým olejem.

IMG_6545 IMG_6588

 

3 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.