Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku polévka primal

Jemná jarní pórková polévka s uzeným lososovitým pstruhem

Už týden je jaro a počasí na to dneska teda vůbec nevypadá. 🙁 Tak si jej vykouzlete alespoň na talíři. Stačí Vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. 🙂 Polévka je chuťově velmi jemná a s plátky uzené ryby se to krásně doplňuje. Polévky většinou nezahušťuji moukou, takže ani v této mouka není. Tudíž je vhodná pro bezlepkáře a primaláky. 🙂

Recept bych ráda věnovala svému bratrovi, protože po mě už několikrát chtěl recept na pórkovou polévku. Takže Marťas, tady to máš černé na bílém a doufám, že Ti bude chutnat! :-*

IMG_7334 IMG_7361 IMG_7365 IMG_7366

Na 4 porce pórkové polévky budete potřebovat:

Na polévku:

340 g pórku

280 g brambor

1800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (můžete použít například Konečně vývar)

250 ml smetany ke šlehání (nejlépe farmářské například od BioVavřince)

20 g olivového oleje

šťáva ze čtvrtky citrónu

sůl

pepř

 

1. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky.

2. Na sporák dejte střední hrnec a rozehřejte na něm olivový olej.

3. Když je olej rozpálený, vhoďte do hrnce pórek a chvíli ho restujte, aby povolil a zesklovatěl.

4. Do hrnce přidejte brambory a přilijte vývar.

5. Osolte a vařte 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.

6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.

7. Přidejte smetanu a citrónovou šťávu, promíchejte a vařte ještě cca 5 minut.

8. Podle chuti dosolte a opepřete.

 

Na podávání:

100 g plátků uzeného lososovitého pstruha

několik koleček pórku

 

1. Pstruha natrhejte na menší kousky.

2. Do talíře vložte kolečka pórku, na ně položte kousky pstruha a opatrně po krajích přilijte pomocí naběračky polévku.

 

Tip: Místo uzeného lososovitého pstruha můžete samozřejmě použít uzeného lososa. 🙂

IMG_7336 IMG_7356

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.