Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku maso primal

Jehněčí kýta pečená na česneku a majoránce s pažitkovou omáčkou

K Velikonocům prostě patří určité pokrmy, ať je to mazanec, beránek nebo třeba velikonoční nádivka. Mezi velikonoční pokrmy patří také jehněčí maso. V České republice není jehněčí maso zas tak oblíbené, což je velká škoda, protože jde o maso velmi kvalitní. Mnoho lidí se jehněčího masa bojí, buď neví, jak jej připravit, nebo naopak se bojí určité pachuti, které by maso mohlo mít. Stačí však dodržet určité postupy a jehněčí maso Vám zachutná, ba dokonce se stane jedním z Vašich nejoblíbenějších jídel. Kvalitní jehněčí maso seženete například v prodejnách Náš Grunt, stejně tak jako český česnek, velmi chutné brambory, farmářské máslo, poctivou zakysanou smetanu i hotový vývar s příhodným názvem Konečně vývar.

IMG_6819

IMG_6873IMG_6885

Na 4 porce  budete potřebovat:

Na jehněčí kýtu:

950 g jehněčí kýty s kostí

250 g másla

4 stroužky česneku

větší hrst čerstvé majoránky

mořská sůl

200 g kuřecího vývaru (můžete použít třeba hotový „Konečně vývar“)

200 ml vody

olivový olej

 

1. Troubu předehřejte na 150 stupňů.

2. Jehněčí maso očistěte (zbavte všech blan).

3. Očištěné maso důkladně osolte ze všech stran, potřete jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.

4. V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhněte.

5. Maso přendejte do pekáče a přilijte k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli.

6. Do pekáče přilijte kuřecí vývar i vodu.

7. Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.

8. Po třech hodinách maso obraťte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě hodinu.

9. Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.

 

Na opékané brambory s růžičkovou kapustou budete potřebovat:

8 větších uvařených brambor

12 kousků růžičkové kapusty

2 plátky másla

 

1. Růžičkovou kapustu omyjte a chvíli (cca 5 minut) povařte ve vroucí vodě, poté kapustu sceďte a nechte chvíli vychladnout.

2. Vychladlou kapustu překrojte na půlky, to samé udělejte s uvařenými bramborami.

3. V pánvi rozehřejte máslo a na něj vhoďte brambory s kapustou.

4. Opékejte dle Vaší chuti.

 

Na pažitkovou omáčku budete potřebovat:

400 g zakysané smetany

svazek pažitky

 

1. Pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte se zakysanou smetanou.

IMG_6868

IMG_6851

 

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.