Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek jáhly

Jahelník s tuňákem, sušenými rajčaty a bazalkou

Asi měsíc zpátky jsem koupila balíček jáhel a celý měsíc jsem nevěděla co s nimi. Pak jsem se dívala na recepty pořadu Herbář, který znovu běží na ČT1 a byl tam recept na sladký jahelník. Protože však receptů na sladký jahelník jsem už viděla všude plno, napadlo mě udělat jahelník naslano. Můj pokus vyšel ještě lépe, než jsem čekala. Je to naprosto skvělá varianta zdravého obědu či večeře. Jáhly jsou opravdu velmi zdravé, lehké na přípravu a především bezlepkové! 🙂 Nejlepší zprávou však je, že jsou chuťově naprosto skvělé a dají se použít jak naslano tak nasladko. Rozhodně mi chutnají víc než třeba kuskus. Takže pokud ještě váhejte, tak neváhejte, vyzkoušejte tento recept a zařaďte jáhly do vašeho jídelníčku.

IMG_4155Na 4 porce jahelníku budete potřebovat:

250 g jáhel
250 g konzervovaného tuňáka naloženého v olivovém oleji (čistá hmotnost tuňáka je 150 g)
2 vejce
2 menší cibule nebo 1 velká
80 g sušených rajčat
25 lístků bazalky
olivový olej
sůl

1.Nejprve uvařte jáhly v osolené vodě podle návodu a předehřejte troubu na 180 stupňů.
2. Mezitím, co se jáhly budou vařit, nakrájejte cibuli nadrobno, stejně tak sušená rajčata a bazalku nasekejte také nadrobno.
3. Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte do sněhu.
4. Uvařené jáhly smíchejte s konzervovaným tuňákem, cibulí, rajčaty a bazalkou. Podle chuti dosolte a přidejte olivový olej (rozhodně jím nešetřete). 🙂
5. Do jáhel přidejte žloutky a opatrně vmíchejte sníh z bílků.
6. Jahelnou směs přendejte buď do 1 velké nebo 2 menších zapékacích misek a pečte v troubě 35 minut.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.