Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy paleo polévka primal vegan vegetariánské zelenina

Hustá polévka z pečeného lilku a červené čočky

Polévky mám moc ráda. Především tedy na podzim a v zimě, když je venku nevlídno a člověk se potřebuje zahřát. Nejvíc mě na nich baví to, že stačí přidat jednu jinou ingredienci a rázem máte úplně jinou polévku. 🙂

Já mám ráda jak „vodové“ polévky, tak ty krémové a husté. A asi se nedá říci, která polévka je moje nej nej nej, vždy prostě záleží na výsledné chuti. A tady ta lilkovo-čočková chutná fakt dost dobře, takže si ji určitě uvařte! S kouskem kvalitního pečiva je to skvělý oběd či večeře. 🙂

polevka2

Na 4 porce budete potřebovat:

2 lilky

1 cibuli

4 stroužky česneku

700 g rajčatové passaty

1,5 l vody či zeleninového vývaru

150 g červené čočky

olivový olej

sůl

sójová omáčka (libovolně)

 

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Lilky omyjte a rozpůlte a po stranách, kde jste je rozřízli, je nožem opatrně křížem krážem nařízněte, aby se lépe propekly.
  3. Lilky položte na pečícím papírem vystlaný plech a zalijte je olivovým olejem, také je trochu posolte a dejte je do trouby péct na 30 minut.
  4. Mezitím, česnek i cibuli nakrájejte nadrobno.
  5. V hrnci rozehřejte olivový olej a pak přidejte nakrájenou cibuli s česnekem, když je obojí sklovaté, hrnec dejte na stranu.
  6. Upečené lilky vydlabejte tak, abyste získali pouze dužinu. Slupku vyhoďte.
  7. V hrnci rozehřejte základ a přidejte dužinu.
  8. Nyní přidejte i passatu a vodu či vývar. Přidejte sůl a nakonec i červenou čočku.
  9. Když je čočka měkká, obsah hrnce rozmixujte tak, aby vznikla hustá polévka.
  10. Podle chuti buď dosolte nebo můžete polévku přichutit kvalitní sójovkou.

TIP: Podávejte s krutony či s kousky mandlí a slunečnicovými semínky.

polevka11

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.