Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku chuťovky do plavek intolerance laktózy párty pomazánky předkrmy vegan vegetariánské

Hummus ze žlutého hrachu

Luštěniny jsou cenným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a sacharidů a naopak neobsahují téměř žádný tuk. Také obsahují značné množství vitaminu skupiny B, fosforu a třeba taky železa.

Hrách je dle mého velmi dobrou surovinou. Nejen, že stojí pár korun, ale taková hrachová kaše s osmaženou cibulkou nebo hustá hrachová polévka, to jsou klenoty české kuchyně. 🙂

Asi jako mnoho lidí, i já jsem si jednu dobu oblíbila cizronový hummus, musím však říct, že jsem se ho už trochu přejedla, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet hummus i z jiné luštěniny. Volba tedy padla na žlutý hrách a musím říct, že nejsem vůbec zklamaná, ba naopak. V kombinaci s kvalitním pečivem či jen zeleninou je tohle výborná svačinka či lehká a zdravá večeře. 🙂

hrachhummus9

Na pořádnou dávku hrachového hummusu budete potřebovat:

500 g žlutého půleného hrachu

2 polévkové lžíce tahini pasty

šťáva z půlky citrónu

2 stroužky česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

nasekaná pažitka

 

  1. Hrách přes noc namočte do vody. Druhý den slijte vodu, hrách opět zalijte novou vodou, osolte a vařte do měkka.
  2. Když je hrách uvařený, přidejte k němu tahini pastu, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl dle chuti, pepř a vše rozmixujte dohladka.
  3. Nakonec přidejte posekanou pažitku a důkladně ji do hummusu vmíchejte.
  4. Podávejte s pečivem či jen tak se zeleninou.

TIP: Hummus můžete ozdobit oříšky, semínky, baby špenátem či bylinkami a moc fajn je zakápnutí olivovým olejem.

hrachhummus10 hrachhummus8

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.