Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku chuťovky intolerance laktózy párty přílohy vegan vegetariánské základní recepty zelenina

Hranolky z trouby

Kdo by nemiloval hranolky, ať zvedne ruku! 🙂 Hranolky prostě miluje každý a neříkejte, že ne, stejně Vám to neuvěřím. 🙂 Pamatuju si, jak jsem si hranolky, dokonce tenkrát ještě s tatarkou, kupovala u různých hladových oken. To jsem byla na základce a posléze na gymplu a místo oběda byly hranolky za 20 korun doslova boží. Alespoň jsem si to tenkrát myslela. 😀 Byla toho vždycky hromada a chuťově to bylo mastný a slaný, tudíž to chutnalo, že ano. 😀 To, že takové levné rádoby studentské jídlo není vůbec zdravé, jsem tenkrát fakt neřešila. 🙂

Láska k hranolkám však přetrvává, ale rozumu mám víc, tudíž už dávno hranolky nekupuju v hladových oknech, ale raději si udělám doma poctivé a pečené v troubě. Ale nebojte, pečení v troubě hranolkám rozhodně nemusí ubrat na křupavosti. 🙂

hranolky2

Na 1 porci budete potřebovat:

200 g brambor

sůl

olivový olej

 

  1. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na opravdu tenké hranolky. Dejte si s tím zaležet, protože díky tomu, že budou tenké se vypečou pěkně dokřupava.
  2. Troubu předehřejte na 170 stupňů – horní i dolní ohřev.
  3. Hranolky dejte na pečícím papírem vystlaný plech, osolte je, zakápněte olivovým olejem – nešetřete jím.
  4. Plech s hranolkama dejte do trouby a pečte cca 25 minut.
  5. Hranolky průběžně kontrolujte, pokud se budou dělat rychleji, ztlumte stupně na 160 až 150 – o to pak pečte třeba 5 minut déle.
  6. Podávejte buď jen tak s kvalitním kečupem či majonézou, nebo jako přílohu.

hranolky3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.