Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty

Extra čokoládové a vanilkové makronky

Francouzská specialita jménem makronky (macarons) ovládly svět! Všichni milují makronky, všichni je jedí a všichni si je fotí a hází si je pak na instagram a facebook. Já se makronkám docela dlouho vyhýbala, ale nakonec jsem se do nich taky zamilovala. Dvě kulaté skořápky plněné krémem mě prostě dostaly. Před tím, než jsem dělala makronky poprvé jsem si přečetla postřehy u několika foodblogerů na blogu a měla jsem docela strach. Psali totiž, že první pokus dopadne většinou špatně a makronky se nepovedou. U makronek je to opravdu věda, uděláte jednu jedinou věc špatně a už to jde do háje… Takže jsem svoje první makronky dělala s vyhlídkami neúspěchu. A světe div se, ony se povedly! A byly úplně krásné, hladké a lesklé. To jsem měla opravdu radost a byla jsem na sebe opravdu pyšná. Druhý pokus byl však horší. Těsto jsem měla dobré, ale stačilo dát jen plech na vyšší příčku do trouby a makronky byly škaredé a popraskané, no prostě nepoužitelné. Tak jsem druhý plech makronek se stejným těstem dala na nižší příčku do trouby a už se opět dařilo. Zkusím se tedy s Vámi podělit, jak o recept, tak o mé postřehy. Jo a rozhodně se vyplatí koupit si silikonový plát na dělání makronek, pokud chcete mít makronky jednu jako druhou. Já ten svůj mám z Tescomy.

3ano 4no

Na 1 dávku čokoládových nebo vanilkových makronek (86 skořápek) budete potřebovat:
110 g plátku mandlí
200 g moučkového cukru
50 g krystalového cukru
3 bílky pokojové teploty
2 polévkové lžíce kakaa nebo 20 g bio vanilkového cukru (obsahuje třtinový cukr a pravou vanilku)

1. Mandle pomelte, aby z nich vznikla „mouka“. Mandle nemusí být pomleté úplně na prášek, ale měly by projít sítkem.
2. Přes sítko mandle prosejte, to stejné udělejte s moučkovým cukrem.
3. Do mísy od robotu dejte 3 bílky, použijte balónovou metlu, a nechte robota bílky vyšlehat do sněhu. Já robota nastavuji na střední rychlostní stupeň.
4. Když se z bílků začíná stávat sníh, opatrně ke sněhu vsypávejte krystalový cukr.
5. Když je sníh vyšlehaný (měla by to být úplně ta počáteční fáze, kdy je už sníh tuhý), opatrně ke sněhu přidávejte pomleté mandle s cukrem a nechte robota pracovat ještě tak minut na ten nejnižší stupeň, aby se sníh s mandlemi a cukrem propojili, podle potřeby.
6. Do těsta přidejte kakao nebo vanilkový cukr a ještě opatrně těsto promíchejte, aby se vše krásně spojilo.
7. Do cukrářského sáčku nebo cukrářské pistole dejte těsto a na silikonový plát do vyznačených koleček vytlačte opatrně těsto. Já to dělám krouživým pohybem, jako bych chtěla z těsta udělat šneka. Začínám od krajů a končím u středu.
8. Když máte plát na makronky zaplněný, klepněte aspoň třikrát plechem o kuchyňskou linku, aby z těsta unikly vzduchové bubliny.
9. Makronky nechte alespoň 30 minut odstát (schnout). Čím déle je schnout necháte, tím lépe.
10. Mezítím co makronky schnou, zapněte troubu a předehřejte ji na 150 stupňů. Já volím režim spodního i dolního ohřevu se zapnutým ventilátorem.
11. Po alespoň 30 minutách dejte plech s makronkami do trouby, já plech umisťuji na druhou příčku odspoda. Pečte 15 – 20 minut. Makronky by se měly krásně odlupovat od silikonového plátu.
12. Když jsou makronky upečené, nechte je na plechu cca 10 minut vychladnout a sloupněte je.
13. Celý postup pečení makronek opakujte i se zbývajícím těstem.

5ano

Na čokoládový krém budete potřebovat:
250 g změklého másla
200 g 74% čokolády
1 – 2 lžíce krystalového cukru

1. 2 lžíce změklého másla rozpusťte spolu s čokoládou.
2. Do roztopené čokolády přidejte cukr a důkladně promíchejte, aby se rozpustil.
3. Ze zbývajícího změklého másla a rozpuštěné čokolády vyšlehejte krém.
4. Krém dejte do lednice vychladit. Nesmí ztuhnout!
5. Vychlazený krém přendejte do cukrářského sáčku nebo pistole.
6. Na jednu skořápku (na tu škaredší stranou) dejte krém a druhou skořápkou (opět tou škaredší stranou, krém přikryjte.
7. Hotové makronky uchovávejte na chladném místě, nejlépe v lednici.

2ano

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.