Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy paleo polévka

Dýňový krém, co má říz

Ač se tento týden ještě oteplilo (což je mi úplně jedno, protože kvůli nemoci musím ležet doma v posteli), podzim pomalu přichází. S podzimem nastává například také sezóna hrušek, burčáku, ořechů… A taky dýní! A to je to, co mě prostě zajímá nejvíce, neboť já prostě dýňovou polévku MILUJU! 🙂

Nejvíc mě baví dýně Hokkaido, ta je prostě skvělá! Já tu svou koupila opět ve farmářské prodejně Náš Grunt, kde si mohu být jistá její kvalitou. 🙂 Nejen, že z ní vytvoříte naprosto úžasnou polévku, ale můžete si ji jen tak upéct nakrájenou na proužky nebo si můžete uvařit naprosto DOKONALÉ risotto!

Tentokrát jsem zvolila velmi rychlou a jednoduchou dýňovou polévku, kterou jsem zjemnila kokosovým mlékem, ale pokud se nevyhýbáte živočišným produktům, můžete použít i smetanu. Já zároveň použila jednu velkou chilli papričku, což byla nakonec dost síla a já se u pojídání polévky dost zapotila! Takže pokud nejste milovníky ostrých jídel, tak buď chilli papričku úplně vynechte nebo prostě přidejte jen půlku. 🙂

IMG_7700 IMG_7712

Na cca 6 porcí budete potřebovat:

1 dýni Hokkaido

2 stroužky česneku

1 chilli papričku

1,3 l zeleninového vývaru

200 g kokosového mléka

sůl

olivový olej

slunečnicová semínka na ozdobu

 

  1. Dýni důkladně omyjte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  2. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno. To samé proveďte s chilli papričkou.
  3. V hrnci rozpalte olivový olej dle chuti a přidejte nasekaný česnek s chilli a obojí oresujte, aby pustili vůni a chuť.
  4. Poté do hrnce přidejte nakrájenou dýni a zalijte vše vývarem.
  5. Osolte dle chuti a vařte pod pokličkou do změknutí (20-30 minut).
  6. Když je dýně měkká, tyčovým mixérem obsah hrnce rozmixujte, aby vznikla hladká polévka.
  7. Nyní přidejte kokosové mléko, přidejte sůl, polévku důkladně promíchejte a můžete podávat.
  8. Na talíři můžete ozdobit slunečnicovými semínky.

TIP: Polévku můžete ozdobit nasekanými čerstvými bylinkami jako je listová petržel či libeček.

IMG_7715

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.