Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
noky šetrná domácnost vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

Dýňové noky s rajčaty, olivami, kapary a bazalkou

Podzim je chtě nechtě spojen se sezónou dýní. Ty nejznámější jsou dýně Hokkaido a dýně máslová. Já mám nejraději dýni Hokkaido a to nejen kvůli její chuti, ale i z ryze praktického hlediska – Hokkaido se totiž nemusí loupat. 🙂

Pravděpodobně už každý z nás měl možnost ochutnat dýňovou polévkou. Dnes už existuje mnoho receptů, a tak si každý může najít své chutě. 🙂 Z dýně jsou však skvělé i noky. Já pro tento recept zvolila noky z máslové dýně s celozrnnou špaldovou moukou a ricottou. Omáčku pak tvoří rajčata, černé olivy, kapary, olivový olej a bílé víno.

noky6 noky1

Na 2-3 porce budete potřebovat:

Noky

400 g dýňového pyré = 1/2 máslové dýně

300 g celozrnné špaldové hladké mouky

1 vejce

100 g ricotty

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  2. Dýni rozkrojte napůl a vydlabejte semínka.
  3. Jednu polovinu dýně dejte na plech nebo do zapékací mísy, dýni posolte, přidejte mletý pepř a dýni polijte trochou olivového oleje.
  4. Plech či zapékací misku s dýni dejte do trouby a pečte až do změknutí cca 50 minut.
  5. Poté nechte dýni vychladnout půl hodiny.
  6. Vychladlou dýni zbavte slupky a rozmixujte ji.
  7. Poté pyré přendejte do větší mísy, přidejte vejce, ricottu a mouku a rukama vypracujte hladké a celistvé těsto, které se nelepí.
  8. Pracovní desku posypejte moukou, těsto rozdělte na 4 díly a z každého vytvořte váleček.
  9. Poté nožem z válečku krájejte jednotlivé noky cca 1 cm tlusté.
  10. Noky dejte vařit do vroucí osolené vody. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
  11. Hotové noky seberte sběračkou s otvory a dejte je do mísy.
  12. Pokapejte je olivový olejem a promíchejte vše spolu.

 

Omáčka

500 g rajčat

200 černých oliv

10 velkých kapar

olivový olej

sůl

1 dcl bílého vína

hrst čerstvé bazalky

 

  1. Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
  2. Olivy nakrájejte na kolečka a kapary na čtvrtky či půlky.
  3. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm rajčata, přidejte sůl a rajčata zalijte vínem.
  4. Když se víno odpaří a rajčata změknou, přidejte do pánve pokrájené olivy a kapary.
  5. Nakonec přidejte čerstvou bazalku a noky a vše spolu promíchejte.

noky2

noky4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.