Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
pečivo recepty Videa základní recepty

VIDEORECEPT: Domácí toustový chleba

Taky milujete toustový chleba? Je prostě super, můžete si jej nakrájet na plátky, hodit do topinkovače/tousteru, křupavý plátek toustu namazat třeba máslem a marmeládou a dokonalá snídaně je na světě. Nebo si můžete udělat zapečené tousty, které prostě musí každý milovat. 🙂 Z toustového chleba se také dají připravit parádní sendviče, což je ideální svačina či večeře. Pak taky můžete dělat krutony do salátů… Zkrátka a jasně toustový chleba je naprosto univerzální pečivo, ze kterého lze připravit úžasná jídla.

Upéct domácí tousťák není vůbec nic náročného a zvládne to opravdu každý, kdo už je v pečení trochu ostřílený. 🙂 Věřte mi,že s kupovaným se tento domácí nedá vůbec srovnat a ta vůně a především chuť je prostě něco skvělého! 🙂

Abyste viděli, jak jednoduché je upéct takovýho homemade toast bread, natočila jsem pro Vás video recept. 🙂 Doufám, že se Vám bude líbit a že tousťák vyzkoušíte a pak mi napiště, jak to dopadlo a jak Vám chutnal. 🙂

Na domácí toustový chleba budete potřebovat:
450 ml vlažné vody
30 g čerstvého droždí
750 g hladké mouky
50 g másla
10 g třtinového cukru
15 g soli
řepkový olej na vymazání formy

1. Do mísy od robotu nalijte vodu, přidejte rozdrobené droždí a pak přidejte další suroviny.
2. Mísu vložte do robotu. Upněte nástavec typu hák a nechte na nízký stupeň míchat 10 minut.
3. Po 10 minutách dejte těsto do mísy, zakryjte jej utěrkou a nechte ho kynout 60 minut.
4. Po hodině kynutí přendejte těsto na pracovní desku a vytvořte z něj 8 stejných dílů.
5. Formu na chleba vymažte řepkovým olejem.
6. Z každého kousku těsta vytvořte kuličku a vložte ji do formy. Jednotlivé kuličky skládejte vedle sebe.
7. Nakonec kuličky shora zmáčkněte, aby se všechny spojily.
8. Formu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout 45 minut na teplém místě.
9. Mezitím co toustový chléb kyne, rozehřejte troubu na 250 stupňů.
10. Když je toustový chleba nakynutý, přichystejte si rozprašovač nebo misku s vodou.
11. Troubu otevřete a rychle buď rozprašovačem nebo rukama postříkejte stěny, aby se začala tvořit pára.
12. Rychle do trouby vložte chleba, zavřete troubu a pečte 3 minuty.
13. Poté snižte teplotu na 175 stupňů a pečte 35 minut dozlatova.
14. Po upečení vyklopte chléb z formy a nechte na mřížce zchladnout.