Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
houby těstoviny

Domácí těstoviny s houbovým ragů, medvědím česnekem a zastřeným vejcem

Sezóna medvědího česneku už je tady! Medvědí česnek mám moc ráda, a užívám si ho jak jen vůbec je to možné. Medvědí česnek je super, můžete ho přidávat do veškerého jídla. Je vhodný do pomazánek, polévek, hlavních jídel i salátů. Má prostě všestranné využití. Já, protože miluji houby, smetanové omáčky a těstoviny jsem medvědí česnek použila právě do houbového ragů, ke kterému jsem udělala domácí těstoviny a k tomu všemu jsem se ještě pokusila o zastřené vejce, jehož příprava je pro mě stále velkou záhadou.

IMG_6732 IMG_6746 IMG_6763

 

Na houbové ragů budete potřebovat (cca 4 porce):

350 g hlívy ústřičné

375 g žampionů

400 g mražených lesních hub

250 ml farmářské smetany (31%)

1 cibule

3 stroužky česneku

1 dcl bílého vína (já použila Sauvignon z úžasného vinařství J.Stávek)

šťáva z půlky citrónu

30 g másla

olivový olej

sůl

pepř

špetka muškátového květu

svazek medvědího česneku

 

1. Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Hlívu nakrájejte na kousky.

2. Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.

3. Na pánvi rozpusťte máslo a přilijte k němu trochu olivového oleje.

4. Do pánve nyní vhoďte cibuli s česnekem, ztlumte plamen a restujte.

5. Když je cibule sklovatá, přidejte nakrájené čerstvé houby a přidejte i ty mražené.

6. K houbám přilijte víno.

7. Na vyšším středním plameni nyní duste.

8. Přidejte sůl, pepř a muškátový květ.

9. Když jsou houby podušené, přidejte smetanu, chvíli ještě směs duste, ale smetana by se neměla moc zredukovat.

10. Nakonec přidejte šťávu z citrónu a posekaný medvědí česnek.

 

Na domácí těstoviny budete potřebovat (cca 6 porcí):

500 g hladké mouky typu 00

150 g semoliny

150 g žloutků

3 vejce

 

1. Všechny suroviny nasypte do mísy od robota.

2. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota na nízkém stupni těsto cca 10 minut zpracovat.

3. Hotové těsto rozdělte na 4 části a z každé vyválejte obdélník tak, aby se vešel do stroje na těstoviny.

4. Těsto nejprve třikrát projeďte na té části strojku, kde je váleček. Ten koriguje tloušťku těsta. Nejprve zvolte největší možnou tloušťku, poté ji zmenšujte, aby se těsto ztenčilo do požadované tloušťky.

5. Když máte tenké a dlouhé těsto, vyměňte nástavce a vytvořte požadovaný tvar těstovin.

6.  Vařte ve vroucí osolené vodě cca 1 – 2 minuty.

7. Po uvaření smíchejte s houbovým ragů.

 

Na 1 zastřené vejce budete potřebovat:

1 vejce

vodu

 

1. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vejce rozklepněte do misky.

2. Když voda vře, pomocí metličky udělejte ve vodě vír.

3. Do vody vhoďte vejce z misky a modlete se. 🙂

4. Po minutě vejce z vody vyndejte a ihned podávejte.

IMG_6747 IMG_6761

 

 

 

 

 

 

3 Comment

  1. malá rada k tomu vejci: voda by se nemela uplne varit to by to vejce roztrhalo staci kdyz se u dna zacnou delat bublinky, v te chvili je tam dobre dat lzicku octa, roztocit vir a ja to teda delam, tak ze si to vajicko rozklepnu do naberacky a mirne od stredu toho viru ho tam soupnu a v tu chvili staci pockat 4 minuty a vyndat, a zloutek je stale tekuty

    PS: jedna finta navrch na dno toho hrnce dam maly talirek, abych chranil to vajicko od toho primeho zaru ze dna hrnce, umi se totiz obcas prichytit ke dnu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.