Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
pečivo základní recepty

Domácí rustikální bageta

Již dávno jsem dospěla k závěru, že pokud si někdy dám pečivo, tak buď jen opravdu kvalitní nebo domácí. Upéct si doma vlastní pečivo nepotřebuje mnoho schopností a umu, nicméně je to trochu časově náročnější. Ale ten výsledek! Ten vážně stojí za to! Jinou bagetu než tu domácí už nebudete chtít jíst.

Můžete si jít třeba jen tak nebo jako přílohu k salátům či jiným jídlům. Mně nejvíc chutná, když si kousky bagety namáčím do kvalitního olivového oleje. Řeknu Vám, kam se na to hrabe čokoláda! 🙂

IMG_5523 IMG_5524 IMG_5531Na 3 kusy domácí rustikální bagety budete potřebovat:

370 ml ledové vody

500 g hladké mouky

25 g balzamikového krému

12 g čerstvého droždí

10 g soli

1 polévková lžíce olivového oleje

trocha řepkového oleje na vymazání mísy

trocha hrubé mouky na podsypání těsta

 

1.Vodu vychlaďte buď v lednici nebo mražáku nebo do sklenice s vodou vhoďte pár kostek ledu a nechte je rozpustit.

2. Do mísy od robotu nejprve nalijte vodu, poté přidejte mouku a balzamiko.

3. Zvolte nastávec typu hák, mísu vložte do robotu a míchejte 3 minuty na nejnižší stupeň.

4. Poté přidejte rozdrobené droždí a míchejte 7 minut na co nejvyšší stupeň.

5. Nyní přidejte sůl a olivový olej a míchejte ještě 3 minuty na co nejvyšší stupeň.

6. Vemte si velkou mísu a vymažte ji řepkovým olejem.

7. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, trochu ho poprašte moukou a mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte misu na teplém místo kynout 2 hodiny.

8. Po 2 hodinách, když je těsto nakynuté popraště pracovní desku hrubou mouku a těsto na ni vyndejte.

9. Těsto nyní opatrně rozválejte a rozdělte je nožem na 3 stejné díly.

10. Na každém dílu přetočte oba konce a dejte je na plech vystlaný pečícím papírem.

11. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagety ještě 30 minut kynout.

12. Troubu rozehřejte na 250 stupňů.

13. Po 30 minutách nachystejte plech do trouby. Předtím než ho tam však vložíte rychle buď rozpašovačem nebo prsty postříkejte stěny trouby, aby se v ní vytvořila pára, ihned vložte plech do trouby a zavřete ji.

14. Bagety pečte 3 minuty na 250 stupňů.

15. Poté ztlumte troubu na 200 stupňů a pečte ještě 20 minut.

16. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

IMG_5533 IMG_5538 IMG_5527

4 Comment

    1. Balzamikový krém je ve zkratce promísený balzamikový ocet s koncetrovaným hroznovým moštem, kdy vznikne hustá konzistence – krém. 🙂 Nahradit nelze, dá se nicméně koupit v každém supermarketu, najdete jej nejspíš právě u balzamikových octů. 🙂

  1. Dobrý den, bagety jsou vynikající, ale těsto hodně teče, postup jsem četla nejmíň 2x jestli tam je napsáno ,, nalijeme nebo jakým způsobem přendáme do vymazané nádoby …,, pokaždé musím přidat mouku, aby těsto nějak vypadalo a dalo se s ním dál pracovat :). Peču často tak si s tím poradím, ale hlavní je, že bagety jsou výborný.
    Ještě k tomu balz. krému – stačí balz. ocet svařit do konzistence krému

    1. Dobrý den Martino, množství surovin by mělo opravdu sedět. Je pravda, že těsto je řídš, ale není úplně tekuté, proto jsem nenapsala, že by se mělo přelít či nalít do vymazané nádoby. 🙂 Těsto nakyne a pak stačí poprášit pracovní desku hrubou moukou a s těstem se dá krásně pracovat.
      Ovšem pokud Vám vyhovuje tužší těsto, pak jste to vyřešila s přidáním mouky krásně. 🙂 Každý dle svého gusta. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.