Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek pesto

Domácí pesta

 

O mé lásce k italské kuchyni jsem se na blogu už zmiňovala. Říkala jsem si, že bych v Itálii chtěla strávit aspoň měsíc, abych mohla ochutnat všechny jejich speciality a jídla, ale pak jsem si uvědomila, že bych se domů vrátila asi s deseti (přinejmenším! :-D) kily navíc. Ono se sice zdá, že italská kuchyně je zdravá a lehká, ale opak je pravdou, jejich těstoviny, pizzy a risotta rozhodně moc dietní nejsou a co teprve jejich dokonalé dezerty, kde je plno mascarpone!
Avšak já dnes zvolila zdravé italské jídlo a tím je pesto! (Nicméně, když si ho zamícháte do těstovin, tak to opět nic dietního není!) Pesto jsem dělala poprvé v životě domácí, předtím jsem si pesto vždycky koupila, nejčastěji v Lidlu za pár kaček, no a musím konstatovat, že jiné pesto, než to domácí už jíst nikdy nebudu! Chuťově ani konzistencí se to nedá vůbec srovnat! 🙂 A přitom je výroba pesta velmi lehká. Kromě klasického použití pesta do těstovin můžete pesto použít například místo másla na chleba nebo jako salsu/dip k masu, rybě nebo zelenině.

IMG_4663

Na rukolové pesto budete potřebovat:
200 g listů rukoly
1 stroužek česneku
50 g extra panenského olivového oleje
30 g piniových oříšků
50 g sýru typu grana padano/gran moravia nebo parmazán
špetka soli
1. Rukolu omyjte, česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Sýr nastrouhejte najemno.
2. Rukolu, česnek i oříšky dejte do vysoké užší nádoby a tyčovým mixérem vše rozmixujte, aby se z jednotlivých surovin stala jednotná hmota.
3. Přidejte špetku soli, olivový olej a sýr a důkladně vše promíchejte.
4. Hotové pesto můžete skladovat v lednici po dobu 7 dní.
IMG_4681
Na pesto ze sušených rajčat budete potřebovat:
200 g sušených rajčat, které byly naloženy v oleji
1 stroužek česneku
50 g extra panenského olivového oleje
30 g piniových oříšků
50 g sýru typu grana padano/gran moravia nebo parmazán
trochu oleje ve kterém byly rajčata naloženy
1. Rajčata pokrájejte na menší kousky, stejně tak česnek. Sýr nastrouhejte najemno.
2. Do užší nádoby dejte pokrájená rajčata, česnek, oříšky a trochu oleje, ve kterém byly rajčaty naloženy a tyčovým mixérem vše rozmixujte tak, aby vznikla celistvá směs.
3. Do této směsi přidejte olivový olej a sýr a důkladně vše promíchejte,
4. Skladovat můžete stejně jako rukolové pesto v lednici maximálně po dobu 7 dnů.
IMG_4690

 

2 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.