Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku chuťovky párty pečivo

Luxusní bezlepkové pohankovo-sýrové keksy

Zdá se mi to nebo ten čas vážně rychle letí?! Sotva začal prosinec, už tu byl Štědrý den a nyní je téměř po Vánocích… Někdy bych si přála mít stroj času, protože se mi zdá, že si nedokážu užít některé okamžiky tolik, jak bych chtěla. No co, nemá smysl přemýšlet nad tím, o co jsem za celý prosinec přišla, ale naopak, budu přemýšlet o tom, co mě ještě čeká. SILVESTR! 🙂

Určitě přemýšlíte nad tím, co dobrého na „zobání“ připravíte. Já osobně miluju různé slané pochutiny, ať už jsou to jednohubky, taštičky z listového těsta nebo třeba slané sušenky/keksy. Toto vše je nicméně celkem tučné a slané. Ale jen v případě, že si je nepřipravíte sami. A věřte, že upéct slané sušenky není nic těžkého.

Bezlepkové pohankovo-sýrové keksy jsou prostě dokonalé! Jsou chutné, s malým obsahem soli, s velkým množstvím sýru a másla. To však můžete vyměnit třeba za olivový olej. 🙂

suš1

 

Na 1 dávku budete potřebovat:

Těsto:

500 g pohankové mouky

200 g rozpuštěného másla

200 g sýru Grana Padano najemno nastrouhaného

1 vejce (podle potřeby a celistvosti těsta použijte klidně 2)

olivový a makový olej dle chuti

 

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robotu.
  2. Použijte nástavec typu hák a nechte robota vymíchat celistvé těsto.

 

Dochucení:

mletá paprika dle chuti

mletý mák dle chuti

směs oblíbeného bylinkového koření dle chuti – já zvolila směs mleté papriky, oregána, tymiánu a česneku

 

  1. Do těsta nyní přidejte koření na dochucení dle Vašich preferencí. Já těsto rozdělila na 2 půlky, do jedné jsem přimíchala mák i koření a do druhé půlky pouze koření.
  2. Ochucené těsto nechte opět robotem důkladně promíchat.
  3. Hotové těsto rozdělte na několik menších kousků, aby se Vám lépe vyvalovalo a dejte jej na 30 minut odpočinout do lednice.
  4. Mezitím začněte předehřívat troubu na spodní i horní ohřev na 180 stupňů.
  5. Po půl hodině těsto vytáhněte na pohankovou moukou pomoučený vál a rozválejte ho.
  6. Nyní vykrajujte z těsta jednotlivé keksy, které přendejte na pečícím papírem vystlaný plech.
  7. Keksy dejte péct do předehřáté trouby na 15 – 18 minut.
  8. Po upečení nechte keksy vychladnout  a poté je opatrně přendejte na tác či talíř.

TIP: Nejlepší jsou samozřejmě k vínu. 🙂

sušš

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.