Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
pečivo

Cibulové rohlíčky se šalvějí

Od té doby, co mám robota Gratussino od firmy ETA (už to bude rok), je pro mne pečení opravdová radost. Je to teda sice velká investice pořídit si kvalitního kuchyňského robota, ale rozhodně se to vyplatí. Všechno najednou stačí naházet do jedné mísy a robot vše udělá za Vás. 🙂 A díky kuchyňskému robotovi je u nás doma domácí pečivo celkem častou záležitostí, ačkoliv někdy to prostě časově nevychází a pečivo musíme i koupit. Ale když mám čas a chce se mi, tak peču a peču a peču. A protože nechci jíst pořád to samé, vymýšlím různé kombinace. A tak vznikl recept na cibulové rohlíčky, které jsou napůl ze špaldové celozrnné mouky a hladké mouky typu 00. Klidně však můžete použít jen hladkou mouku nebo naopak jenom špaldovou.

IMG_5953 IMG_5967

Na 1 dávku cibulových rohlíčku budete potřebovat:
280 g špladové celozrnné hladké mouky
220 g hladké mouky typu 00
50 g sádla
2 střední cibule (červená nebo bílá), nadrobno nakrájené
10 g mořské soli
1 kávová lžička krystalového cukru
20 g čerstvého droždí
250 ml plnotučného farmářského mléka
2 hrsti posekaných čerstvých listů šalvěje
1 vejce
hrubozrnná sůl

1. Do mísy od robota nasypte oba typy mouky, sůl a cukr.
2. Do mouky rozdrobte droždí a zalijte vše vlažným mlékem.
3. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata.
4. Cibuli i se sádlem, na kterém se restovala přidejte do mísy k mouce.
5. Do mísy přihoďte ještě posekanou šalvěj.
6. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota 10 minut těsto zpracovávat.
(Pokud budete těsto zpracovávat rukama, bude to trvat trochu déle.)
7. Uhnětené těsto posypte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě 60 minut.
8. Po hodině rozdělte těsto na 4 části a z každé vyválejte kruh.
9. Kruh rozdělte na čtvrtiny a každou čtvrtinu ještě uprostřed rozkrojte tak, aby vznikly trojúhelníčky.
10. Každý trojúhelníček od té širší části (ne od špičky) začněte motat směrem ke špičce, aby vznikl rohlíček.
11. Rohlíček dejte na plech, který jste si vyložili pečícím papírem.
12. Stejně postupujte i se zbylými trojúhelníčky.
13. Rohlíčky přikryjte utěrkou a nechte opět kynout hodinu. (Pokud však použijete obě mouky stejně jako já, o moc rohlíčky nenakynou, tak se tomu nedivte.)
14. Mezitím co rohlíčky kynou, předehřejte troubu na 180 stupňů.
15. Po hodině kynutí rohlíčky pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypte hrubozrnnou solí.
16. Pečte na 180 stupňů 10 minut.

IMG_5963

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.