Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku do plavek intolerance laktózy paleo polévka primal šetrná domácnost vegan vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

Celerový krém

Celer je velmi zdravá zelenina. Obsahuje kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor a další cenné látky. Také je zdrojem vitamínů skupiny B a také vitamínu C. Velkou výhodou této zeleniny je fakt, že i při tepelném zpracování vitamíny neztrácí.

Celer má také léčívé účinky. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, snižuje riziko rakoviny a žlučníku, pomáhá zhubnout a také detoxikaci a také třeba zklidňuje nervový systém. Je tedy celkem fajn celer do jídelníčku zařazovat. 🙂 Třeba touto celerovou polévkou, která Vás v sychravém počasí zahřeje.

celerova celerova1

Ingredience na 4 porce:

1 větší celer

1,5 l zeleninového vývaru

1 cibule

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

hrst čerstvé majoránky

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na menší kostky
  2. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  3. V hrnci rozehřejte olivový olej, na kterém orestujte cibuli dosklovata.
  4. Poté přidejte pokrájený celer a taky jej orestujte.
  5. Nyní přilijte vývar a přidejte sůl a čerstvou majoránku a vařte cca 20 – 30 minut do změknutí celeru.
  6. Poté vše přelijte do mixovací nádoby od robotu a vše rozmixujte dohladka.
  7. Dle chuti můžete přidat ještě sůl či pepř a posekané bylinky dle chuti.

 celerova2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.