Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
dezerty intolerance laktózy krok za krokem párty pečivo vegan vegetariánské z jednoho hrnce/plechu základní recepty

KROK ZA KROKEM: Veganské buchty jako od babičky

Kdo by neměl rád kynuté buchty plněné něčím moc dobrým. Ať už je to marmeláda, tvaroh, povidla či mák, buchty jsou prostě skvělou záležitostí. 🙂 Mně toto kynuté sladké pečivo připomíná dětství a tuším, že Vy na tom budete stejně, až je ochutnáte. 🙂

A pokud si myslíte, že do buchet jsem přidala nějaký ten živočišný produkt, tak jste na omylu. Je to čistě veganská záležitost a fakt nepoznáte, že tam není máslo nebo třeba vejce. 🙂 buchty15

Na 1 hlubší plech budete potřebovat:

500 g hladké mouky

20 g čerstvého droždí (pokojové teploty)

120 g krupicového cukru

250 g sójového mléka (pokojové teploty)

60 g řepkového či slunečnicového oleje

špetka soli

trocha tuzemáku do těsta

oblíbená marmeláda – já použila borůvkovou a višňovou

slunečnicový či rostlinný olej a tuzemák na pomazání buchet

hladká mouka na posypání těsta a na vál

 

  1. Mouku přesejte přes sítko do mísy od robotu.
  2. K mouce rozdrobte droždí, přidejte cukr, sůl, mléko a olej, trošku tuzemáku  a nechte robota zpracovat pevné, avšak elastické těsto. Ideálně po dobu 10 minut.

buchty1 buchty2

3. Když je těsto zpracované, posypte jej trochou mouky, místu přikryjte utěrkou a nechte na teplém kynout po dobu 1 hodiny.

buchty3

4. Po hodině kynutí těsto přendejte na pomoučený vál a válečkem rozválejte placku tenkou asi 1 cm.

5. Nyní pomocí nože rozdělte těsto na pravidelné obdelníky, lépe čtverce. 🙂

buchty4

6. Do každé čtverce dejte trochu marmelády pomocí kávové lžičky. S náplní to moc nepřežeňte, jinak vyteče.

buchty5

7. Nyní ze čtverců vytvarujte buchty – já spojím diágonálně 2 rohy a pak další 2 rohy, tyto spojené rohy pak spojím v jeden a zatočím. Zatočenou stranou pak skládám do olejem vymazaného pekáče či plechu. Já používám pečenku od ETY.

buchty6

8. Když máte hotové buchty, pomašlujte je olejem a přikryjte je ještě jednou utěrkou a nechte buchty opět kynout cca 40 minut.

buchty7

9. Pokud buchty budete péct v pekáči v troubě, teď je ideální čas rozehřát troubu na 180 stupňů.

10. Když buchty nakynou, dejte je buď do trouby nebo přikryjte pečenku poklicí a zapněte ji a pečte dozlatova.

buchty8 buchty9

11. Ihned po vytažení upečených buchet promíchejte trochu oleje s tuzemákem a buchty důkladně pomažte. Tekutina se vsákne do buchet a budou pak krásně vláčné i druhý den. 🙂

buch

12. No a nakonec buchty samozřejmě nezapomeňte pocukrovat. 🙂

buchty18 buchty11

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.