Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku přílohy vegetariánské zelenina

Bramborovo-hrachová kaše s kapustičkami na zádička

Brambory jsou mou nejoblíbenější přílohou, vážně! Miluju všechny alternativy – vařené, pečené, šťouchačky, hranolky, kaši, ale také třeba bramborový knedlík. Ten mám asi tak stokrát raději než houskový. 🙂

Abych však nejedla pořádné to samé, tak se snažím do šťouchaček či do kaše zakomponovat ještě nějakou surovinu, takzvaně kaši nadstavit. Ráda tak používám jáhly, ale také třeba luštěniny, třeba tahle bramborovo-hrachová kaše je fakt dokonalost sama. 🙂

Na 2 porce budete pořebovat:

Kaše

500 g brambor

250 g žlutého půleného hráchu

špetka celého kmínu

špetka soli

30 g másla

1 cibule

2 stroužky česneku

smetana – kravská či sójová – množství dle chuti

čerstvá pažitka

 

  1. Brambory očistěte a překrojte napůl.
  2. Očištěné brambory dejte do středního hrnce s vodou.
  3. K bramborám přidejte hrách, sůl a kmín a vařte do změknutí brambor a hrachu cca 30 minut.
  4. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobno.
  5. Na másle orestujte cibuli i česnek do sklovata.
  6. Pokud se voda nevyvařila, slijte z brambor a hrachu vodu a přidejte k nim orestovanou cibuli s česnekem a máslo.
  7. Tyčovým mixérem vše rozmixujte do kaše. Pokud je kaše moc hustá, přilijte trochu smetany.
  8. Nakonec přidejte čerstvou pokrájenou pažitku.

 

Kapustičky

500 g růžičkové kapusty

50 g másla

1 kávová lžička lahůdkového droždí

sůl

čerstvá petrželka

 

  1. Kapustičky důkladně opláchněte a oloupejte první lístky.
  2. Kapustičky zbavte košťálu a překrojte je napůl.
  3. V pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni opékejte kapustičky řezem dolů cca 2 minuty.
  4. Poté kapustičky otočte na druhou stranu, vypněte plotýnku, a přikryjte pánev poklicí.
  5. Nechte další 2 minuty kapustu pod poklicí změknout.
  6. Poté přidejte špetku soli a čerstvou petrželku nasekanou nadrobno.
  7. Podávejte s kaší.

2 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.