Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku párty pečivo Silvestr Vánoce vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

Bezlepkový quiche s pórkem, cherry rajčátky, olivami a parmezánem

Quiche je slaný koláč, který pochází z Francie. Ten nejznámější je určitě Lotrinský. Na tomto koláči je však úžasné, že náplň můžete libovolně obměňovat. Já mám moc ráda kombinaci špenátu a sýru s modrou plísni a pak taky karamelizovanou cibuli s nivou. Dnes se k mým oblíbeným kombinacím však přidalo i spojení pórku, cherry rajčátek, oliv a parmezánu. 🙂

Quiche se běžně dělá z hladké pšeničné mouky, pokud se však lepku vyhýbáte nebo trpíte intolerancí lepku, použijte bezlepkovou mouku, která je určena na pečení.

quiche1

quiche2

quiche5

Na 1 quiche budete potřebovat:

Těsto

280 g bezlepkové mouky

150 g másla

2 žloutky

špetka soli

3 lžíce ledové vody

 

Náplň

20 g másla

1 pórek – bílá část

300 g cherry rajčátek

100 g zelených oliv

1 kávová lžička uzené papriky

špetka sušeného tymiánu

100 g parmezánu

250 g smetany ke šlehání

2 žloutky

1 vejce

sůl

čerstvá bazalka

 

  1. Suroviny na těsto dejte do mísy od robotu a vypracujte těsto.
  2. Vypracované těsto dejte na 30 minut do lednice
  3. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  4. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte jej do kruhu.
  5. Vyválené těsto vtlačte do formy na koláč, aby byla forma pokrytá rovnoměrně.
  6. Těsto propíchejte vidličkou a dejte formu na 15 minut do trouby, aby se korpus předpekl.
  7. Pórek nakrájejte na půl kolečka, cherry na kolečka (hezké kolečka si dejte stranou na ozdobu).
  8. Olivy nakrájejte také na kolečka a některé si schovejte na ozdobu.
  9. Na másle orestujte pórek spolu s rajčátky.
  10. Přidejte sůl a tymián a restujte.
  11. Nakonec přidejte uzenou papriku a olivy.
  12. Parmezán nastrouhejte najemno.
  13. V misce promíchejte žloutky, vajíčko, smetanu a sůl.
  14. Na předpečený korpus navrstvěte směs z pórku a rajčátek, tu posypte parmezánem a opatrně vše zalijte vaječnosmetanovou směsí.
  15. Vrch ozdobte kolečkami rajčátek a oliv, které jste si dali stranou.
  16. Pečte 30 minut.
  17. Po upečení nechejte vychladnout, poté koláč nakrájejte, ozdobte bazalkou a podávejte.

quiche4

quiche3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.